Acai berry – cudowna jagoda w odchudzaniu

Rosła niepostrzeżenie od stuleci na palmach w malowniczy sposób, niepodobny do naszych jagód, bo na wysokości parunastu metrów. Indianie korzystali z jej własności odżywczych.  A mieli wybór, w Amazonii nawet z patyka wsadzonego do gruntu coś nazajutrz wyrośnie…

Reklama

jagody acaiJagoda palmy Acai, Euterpe Oleracea, zwana acai berry zgodnie z przyjętą ogólnie nazwą anglojęzyczną, bo o niej tu mowa.  Odkrycie jagody przez znanego botanika Alexandra Schaussa, autora książki „Acai cudowny owoc z Amazonii„. Autor będący Amerykaninem niemieckiego pochodzenia, przysłużył się do tego prozdrowotnego odkrycia. Na czym polega rewolucyjność właściwości jagody acai i jej wpływ na nasze zdrowie?

Antyoksydanty

Zwane przeciwutleniaczami, stanowią nasze środki obrony przed coraz powszechniej występującymi w otoczeniu wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za powstawanie nowotworów. Bogactwo flawonidów i antocyjanidów.

Fitosterole

Fitosterole, związki podobne w budowie do cholesterolu, przez swoje podobieństwo blokują wchłanianie tego ostatniego w jelicie.  Własności fitosteroli są tak poważne, że w krajach zachodnich bada się możliwość wytwarzania suplementów diety zawierających zdrowe sterole roślinne.

Moc witamin – na zdrowie!

Zawartość witamin w owocu acai powala wręcz swoją różnorodnością i poziomem ilościowym. Moc witamin, takich jak witamina A, E, C, B1, B2, B3, to nie wszystko – acai dostarcza także minerałów:  fosforu, magnezu, potasu wapnia a także kwasów omega-3! To wszystko obrazuje tzw indeks ORAC, który dla acai wynosi 1027 jednostek na gram.  Dla porównania malina osiąga wynik 210, dzika borówka – 260.

Cudowne remedium przy odchudzaniu

Te wszystkie oraz inne  niewymienione korzyści z jedzenia acai berry, która u
Indian stanowiła nieraz połowę zjadanego pożywienia, powodują że znalazła poważnie zastosowania we wszelkiego rodzaju wspomagających odchudzanie suplementach diety. Od roku 1995, kiedy dr Schauss przywiózł pierwsze wyniki swoich badań i opublikował je w Stanach Zjednoczonych, nastąpiło w tym kraju jakieś szaleństwo na punkcie acai. Do tego stopnia, że kilka lat temu agencja Bloomberg zastanawiała się ,czy rosnąca podaż soku z acai w USA:

pozbawia mieszkańców dżungli brazylijskiej bogatego w proteiny pożywienia, które od pokoleń jest podstawą ich diety

Artykuł ten wygląda jak reklama , jednak reklamować można słusznie. Słuszna jest promocja prozdrowotnych odkryć, zdrowych nawyków i uświadomienie, które  składniki są tak naprawdę odpowiedzialne za nasze zdrowie.

Stopka autorska: suplementów diety – http://www.bioprima.pl

VN:F [1.9.18_1163]
Ocena: 7.0/10 (liczba ocen: 2)


komentarze 2

  1. avatar

    Oby tylko ograniczenie wchłaniania nie zmniejszyło trawienia czy coś. Podobno nie trawienie pokarmu też ma wady. Kawałki niestrawione potrafią dostać się do krioobiegu…a potem robi się niefajnie.

    VA:F [1.9.18_1163]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  2. avatar

    Nie jestem lekarzem, ale własności ACAI w dużej mierze polegają na doskonałej kompozycji witamin i minerałów, natomiast ograniczenie wchłaniania cholesterolu – przecież mamy już leki / suplementy oparte na fitosterolach, pochodzących z sosny, świetnie blokujących wchłanianie steroli pochodzenia zwierzęcego. To chyba pociągnęło konieczność badań? Wprowadzenie takiego specyfiku jak np. ANTYCH… nie będę reklamował 🙂

    VN:F [1.9.18_1163]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Dodaj komentarz