Chrzan- zapomniana przyprawa

Chrzan to roślina, która do Polski przywędrowała z basenu Morza Śródziemnego. Jest bardzo odporna na zmienną pogodę, na upały i na mrozy. Potrafi odrodzić się z kilku kiełków, a przetrwać może kilkadziesiąt lat. Był bardzo doceniany przez nasze babki i prababki jako naturalny antybiotyk, który pomagał na różne dolegliwości.

CHRZAN TARTY NIEZBĘDNY NA WIELKANOCNYM STOLE

Obecnie chrzan jest trochę zapomnianą przyprawą. Przypominamy sobie o im jedynie w czasie Świąt Wielkanocnych. Wtedy na świątecznym stole nie może zabraknąć ćwikły z chrzanem, jajek na twardo z chrzanem tartym, czy sosów, podawanych na zimno jak i gorąco. Dużym powodzeniem cieszy się także zupa chrzanowa.
Chrzan tarty jest także doskonałym dodatkiem do mięs tłustych, ponieważ pobudza kwasy trawienne, dzięki czemu lepiej trawimy tłuste potrawy.
Największą wartości odżywcze ma świeżo starty chrzan, ponieważ kiedy postoi dłużej to je traci.

INNE SPOSOBY WYKORZYSTANIA CHRZANU

Chrzan tarty doskonale sprawdza się także w kosmetykach domowej roboty. Dzięki swoim właściwościom bakteriostatycznym, anty zapalnym doskonale radzi sobie w walce z niedoskonałościami skóry tłustej lub mieszanej. Usuwa także przebarwienia i piegi, a także pomaga walczyć z oznakami starości.
Liście chrzanu natomiast można wykorzystać do gołąbków wegetariańskich, lub do owinięcia nimi kiełbasy, sera i jajek. Produkty tak zabezpieczone, przez długi okres czasu pozostają świeże i się nie psują.
Korzeń chrzanu dodaje się do kiszenia ogórków i kapusty. Dzięki temu przetwory się nie psują, a ich smak jest o wiele lepszy.

CHRZAN JAKO NAJLEPSZY NATURALNY ANTYBIOTYK

Chrzan ze względu na swoje liczne właściwości lecznicze był kiedyś często wykorzystywany w kuchni polskiej. Pozwala oczyścić płuca,doskonale działa na układ oddechowy, lub przy różnego rodzaju infekcjach.
Przyśpiesza metabolizm, dzięki czemu wspomaga przemianę materii i walkę ze zbędnymi kilogramami. Chrzan ma także działanie moczopędne, a sok ze świeżego korzenia chrzanu pozwala oczyścić układ moczowy i drogi oddechowe.
Chrzan pomaga także przy wszelkiego rodzaju infekcjach, działa wykrztuśnie, łagodzi bóle reumatyczne. wzmacnia cały układ odpornościowy, poprawia funkcję wątroby i nerek. Pomaga przy przeziębieniach, a „ciasto chrzanowe” używamy do nagrzewania miejsc bolących, albo jako pewnego rodzaju bańki. Rozszerza także naczynia krwionośne a na skórę działa wybielająco.

Chrzan tarty kupisz nasklep.vitapol.pl

VN:F [1.9.18_1163]
Ocena: 9.0/10 (liczba ocen: 1)


Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz