Gotować każdy może…

Gotowanie. Dla jednych może być prawdziwą przyjemnością i chwilą wytchnienia od codziennych obowiązków, dla innych zaś jest zmorą nie do przeskoczenia. Wszak nie każdy musi lubić to zajęcie, ale bez wątpienia każdy musi coś jeść!

Reklama

A większość z nas zjeść smacznie lubi i na pewno nie pogardzi domowym obiadem u mamy czy babci. Jeśli jednak nie mamy możliwości stołowania się w domu, pozostają nam już tylko bary szybkiej obsługi, dania typu fast food lub garmażerka w sklepie spożywczym. Jest jeszcze jedna opcja – nawet jeśli nie lubimy samodzielnie przyrządzać posiłków, można poznać kilka podstawowych trików, by zajęcie to poszło nam sprawniej i szybciej, a efekty były równie owocne, jak w najlepszej restauracji. Zainteresowani? Oto one!

Triki na szybkie dania:

Zamiast ziemniaków wybierz makaron lub ryż – zarówno jedno, jak i drugie nie wymaga obierania, a czas gotowania tych składników wynosi ok 10 – 15 min. To o połowę mniej niż w przypadku tradycyjnie podawanych do obiadu ziemniaków. Na bazie ryżu możesz przygotować smaczne risotto i nie tylko. Ryż pasuje praktycznie do wszystkich potraw – ryb, kotletów, sadzonych jaj czy warzywnych leczo. Makaron natomiast to podstawowy składnik sphagetti czy sałatek warzywnych. Propozycja dania:

Kurczak z ryżem

Składniki na 1 porcję:

1 pierś z kurczaka,
¼ suchego ryżu,
½ brokuła,
1/2 cebuli,
2 łyżki masła,
olej,
sól, pieprz,
ostra papryka

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na kawałki i podsmażyć z solą, pieprzem i ostrą papryką (dozować według uznania). Cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle. Ugotować ryż w proporcji 1:2 (dwa razy więcej wody) a następnie dodać do niego ugotowane brokuły, cebulkę i podsmażone kawałki kurczaka. Całość wymieszać i jeść na ciepło.

Gotuj dania jednogarnkowe. W tym wypadku nie tylko nie ma tu konieczności przygotowywania wszystkich składników oddzielnie – mięsa, warzyw i ryżu, ziemniaków czy makaronu, ale przede wszystkim w połowie robią się one same. Po pokrojeniu przekładamy je bowiem do garnka lub naczynia żaroodpornego, nastawiamy czas, podczas którego danie poddawane jest obróbce cieplnej a następnie wyciągamy gotowe już do spożycia danie. Propozycja dania:

Wegetariańskie leczo

Składniki na 4 porcję:

500 g świeżego szpinaku
300 g makaronu (świderki, kokardki lub wstążki)
czerwona papryka
pomidory
przecier pomidorowy
14 łyżeczki masła
3 ząbki czosnku
4 jajka
sól, pieprz, papryka ostra i słodka

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę – całość podsmażyć. Posypać mieloną papryką, podsmażyć, a następnie dodać pomidory, przecier pomidorowy, oraz pozostałe przyprawy. Zalać bulionem. Całość gotować w garnku prze około 30 minut. Po tym czasie danie jest gotowe do spożycia. Serwować w miseczkach z pieczywem.

Stopka autorska: blog kulinarny – Kuchnia-Emako.pl

VN:F [1.9.18_1163]
Ocena: 0.0/10 (liczba ocen: 0)


Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz