Histora i początki dziedziny chłodnictwa

Nie od dziś wiadomo, że lód to jeden z najlepszych sposobów na ochłodzenie. Ten sposób chłodzenia jako pierwsi używali Chińczycy, którzy wrzucali podczas upalnych dni lód pochodzący z gór wprost do swych napojów. Podobnie postępowali także Rzymianie, którzy używali prototypów dzisiejszych lodówek w postaci wykopanych dołów z lodem używanych do chłodzenia żywności. Inaczej do chłodnictwa podeszli starożytni Egipcjanie, którzy odkryli, że jeśli odparuje się część zawartości naczynia szybciej się ono schłodzi. Persowie zaś dodatkowo rozwinęli ten sposób stosując nadmuch do przyspieszenia procesu odparowywania. Persowie stworzyli także system rurociągów ułożonych pod podłogami pałacu królewskiego, w których krążyła zimna woda schładzając podczas swego obiegu komnaty. Co ciekawe zdarzenia te miały miejsce ok. 5 tysięcy lat temu i uznawane są za początki dziedziny chłodnictwa.

Reklama

Pierwsze urządzenia chłodnicze

lód

W miarę jak rozwijały się badania nad mikroorganizmami i pleśnią odkryto, że żywność dłużej nadaje się do spożycia jeśli jest odpowiednio schłodzona podczas przechowywania. W 1810 r. szkocki uczony J. Leslie stworzył pierwszy projekt absorpcyjnego urządzenia chłodniczego, czyli takiego, w którym ciepłe powietrze jest pochłaniane i wymieniane na zimne. Kilkadziesiąt lat później Ferdynand Carre zaprojektował i skonstruował urządzenie chłodnicze napełnione kwasem siarkowym i wodą. Kolejnym jego krokiem było skonstruowanie, opatentowanie i przetransportowanie urządzenia wykorzystującego wodę i amoniak. Carre został więc uznany za ojca chłodnictwa absorpcyjnego. Mniej więcej w tym samym czasie Jacob Perkins opatentował urządzenie chłodnicze podobne do tych działających dzisiaj, czyli opartych na systemie sprężarkowym.

 

Wynalezienie lodówki

Kolejnym urządzeniem chłodniczym była chłodziarka amoniakalna, którą wynalazł w 1872 Dawid Boyle. Jednak, gdy 4 lata później Carl von Linde zastosował chłodziarkę w browarze w Monachium, aby umożliwić latem produkcję piwa, to właśnie on został uznany za wynalazcę tego urządzenia. Pierwszą lodówka powstała natomiast w 1914 i nosiła nazwę „Domelre”, a sprzedaż jej rozpoczęto w Stanach Zjednoczonych w mieście Chicago. Lodówko-zamrażarkę skonstruowano dopiero w roku 1939 (czyli roku wybuchu II Wojny Światowej) i były to urządzenia absorpcyjne, rozpowszechnione przez znaną do dziś firmę Electrolux.

Chłodnictwo to dział techniki który stale się rozwija, bowiem znajduje zastosowanie w wielu dziedzinach życia codziennego i gospodarki. Nowe innowacyjne rozwiązania sprawiają, iż system chłodzenia jest coraz sprawniejszy i wydajniejszy, a przy tym przede wszystkim tańszy.

Stopka autorska: Klimatyzacja Wrocław

VN:F [1.9.18_1163]
Ocena: 0.0/10 (liczba ocen: 0)


Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz