Jak czekoladki to tylko ze Szwajcarii

Szwajcaria słynie z wielu rzeczy. Wyborne sery, precyzyjne zegarki, piękne góry, to tylko niektóre z nich. Szwajcaria także kojarzy się czekoladkami, tymi najlepszymi i najbardziej smakowitymi. Można powiedzieć, że Szwajcarzy opracowali receptury produkcji czekolady do perfekcji.

Reklama

czekoladkiZjedzenie nawet niewielkiej ilości czekolady sprawia ogromną przyjemność osobom lubiącym słodycze. Dlatego tak chętnie jest kupowana na całym świecie.

Słodki przysmak jest nie tylko towarem eksportowym Szwajcarii. Popyt wewnętrzny jest również wysoki. Ilość czekoladowych łakoci, zjadanych w ciągu roku przez przeciętnego Szwajcara, to 12 kilogramów.

Różne rodzaje

Bardzo dużą popularnością cieszy się nie tylko czekolada, ale także wszelkie jej odmiany w postaci czekoladek, pralinek i innych. W poszczególnych regionach popularne są różne motywy czekoladowe, np. czekoladowe zegarki w Jurze czy niedźwiedzie z czekolady w Bernie. Jednak, niezależnie od pory roku i regionu Szwajcarii, zawsze kusi czekolada na gorąco.

Pierwsi producenci

Ręcznie nadziewane szwajcarskie czekoladki powstają już od 200 lat. Na początku XIX w. W kantonie Vaud François – Louis Cailler zaczął produkować czekoladowe łakocie. Na początku robił to według receptury uzyskanej od włoskich kolegów po fachu.

Kolejnym protoplastą czekoladowej machiny był Philippe Suchard. Na początku wytarzano tylko gorzką czekoladę. Przełom nastąpił w latach 70 XIX w została odnaleziona słodka jej odmiana.

Ciekawostką jest fakt, że Peters odkrywca słodkiej odmiany czekolady, używał do jej produkcji mleka w proszku, które zostało opatentowane przez Henriego Nestlé. Jednak nie trwało to długo i mleko w proszku zostało zastąpione skondensowanym.

Patent na konszowanie

Później opracowano metodę konszowania. Jest to nic innego jak staranne mieszanie wszystkich składników przez wiele godzin. Dzięki niemu można pozbyć się kwaśnych nut z mieszanki. W wyniku konszowania powstaje idealnie płynna masa czekoladowa.

Osobą, która opracowała tę metodę był Radolphe Lindt. W Polsce także można nabyć wyroby Lindta: słynne czekoladki lindorki lub zwykłe czekolady.

Kraj czekoladą płynący

Pod koniec XIX w. powstała pierwsza fabryka czekolady, która istnieje do dziś. Jako jedna z nielicznych, oferuje możliwość zwiedzania z przewodnikiem i degustacje produktów.

To właśnie w Szwajcarii powstała pierwsza trójkątna tabliczka czekolady. Była nadziewana miodem i migdałami. Do tej pory można ją dostać w każdym europejskim kraju.

Szwajcaria stała się potentatem w wyrobie łakoci czekoladowych w momencie wynalezienia techniki otrzymywania różnych kształtów czekoladek i i możliwości ich nadziewania. Branża zaczęła rozkwitać, a Szwajcaria wiedzie prym w wyrobie czekolad na świecie.

Kraj posiada aż 18 fabryk czekolady, które rocznie sprzedają ponad 200 ton czekoladowych smakołyków. Najsłynniejsi producenci to Sprüngli, Teuscher, Lindt. Słyną z wybornych pralinek, czekoladek, trufli i innych wyrobów, zawsze najwyższej jakości.

VN:F [1.9.18_1163]
Ocena: 0.0/10 (liczba ocen: 0)


Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz