Jakość posiłków zależy od sposobu przygotowania

Umiejętna obróbka produktów spożywczych zdecydowanie wpływa na ich smak, zapach oraz inne właściwości. Większość z nas przyzwyczaiła się do smażenia, gotowania w wodzie i innych zabiegów, w trakcie których tracimy wiele cennych składników odżywczych. Czas zatem na zmianę przyzwyczajeń i bardziej prozdrowotne podejście do kulinarnej rutyny.

Reklama

garnki zeptera

Przydadzą się w tym celu odpowiednie naczynia, które oferuje np. Zepter i inne wiodące na rynku marki. Grunt to specjalne garnki i patelnie z grubym dnem. Jedzenie możemy w nich preparować bez obaw o nadmierną ilość kalorii. Zatem zapomnij o gotowaniu w gorącej wodzie czy smażeniu na głębokim tłuszczu, a nawet w ogóle przy użyciu oleju czy na przykład margaryny.

Dostępne są dziś naczynia, w których możemy swobodnie dusić potrawy, smażyć bez użycia tłuszczu oraz gotować jedynie na parze. W ten sposób przygotowywane dania poleca się szczególnie osobom, zmagającym się z chorobami serca i pragnącym stopniowo pozbywać się nadmiaru kilogramów. Coraz częściej słyszy się również o pieczeniu przy użyciu rękawa. Rozwiązanie to, oprócz atutów zdrowotnych, jest także oszczędne i bardzo proste.

Jeśli trudno Ci pozbyć się silnych nawyków, staraj się chociaż je modyfikować i np. choćby redukować ilość tłuszczów, używanych do przygotowywania obiadów. Zawsze pamiętaj też, że podczas gotowania w wodzie, lepiej od razu wrzucać warzywa czy mięso do wrzątku, niż zaczynać proces od umiarkowanej temperatury. Zmniejsza to prawdopodobieństwo wyeliminowania masy składników, korzystnych dla naszego organizmu.

Inwestycja we własne zdrowie zazwyczaj jest dosyć kosztowna. Nikt jednak nie zmusza Cię do natychmiastowej wymiany całego kuchennego wyposażenia. Wszak poszczególne naczynia można kupować stopniowo, w zależności od własnych możliwości finansowych i preferencji związanych z przygotowywaniem posiłków. Życzymy sukcesów w prozdrowotnym podejściu do codziennego żywienia i skutecznej walki z samym sobą o przełamanie niekorzystnych przyzwyczajeń. Jeśli masz wątpliwości odnośnie tego rodzaju zmian lub obawiasz się problemów gastrycznych w związku z przejściem na nową dietę, skonsultuj się z profesjonalnym doradcą.

Fachowców, zajmujących się zdrowym żywieniem, jest multum. Dlatego starannie wybieraj specjalistę, który posiada duże doświadczenie oraz dobrą opinię wśród Twoich znajomych. Szukanie go w internecie nie zawsze jest dobrym pomysłem. Roi się bowiem od szarlatanów i amatorów, którzy zdobyli mało wartościowy dyplom na rozmaitych kursach i szkoleniach, które rzadko kiedy przygotowują gruntownie do zawodu dietetyka, specjalisty ds. żywienia czy technologa żywności.

Stopka autorska: Zepter – http://www.centrumdietetycznezepter.pl/

VN:F [1.9.18_1163]
Ocena: 10.0/10 (liczba ocen: 1)


Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz