Kawa Arabica – sposoby parzenia

Wielu ludzi uważa kawę Arabica za synonim klasy. Jest to kawa wysokiej jakości. Jaki ma smak? Lekko kwaskowaty, delikatny o zniewalającej, lekko czekoladowej nucie. W odróżnieniu od Robusty, Arabica jest słabsza i szlachetniejsza. Niektórzy jednak wolą ostrzejszą w smaku Robustę.

Reklama

Kawa arabicaArabica ma jednak zdecydowanie bogatszy rodowód. Liczy sobie tysiące lat. Ten rodzaj kawy pochodzi z Etiopii. Ciekawostką jest też to, że Arabica zawiera mniej kofeiny niż Robusta.

Zaletą kawy arabskiej jest jej łagodność.

Niektórzy twierdzą, że Robusta jest kawą zdecydowanie gorszą od Arabiki. Są też tacy, którzy uznają, że jedna i druga kawa ma swój specyficzny smak i trudno je porównywać.

Jakie są sposoby parzenia?

Arabica znakomicie nadaje się do espresso. Espresso można też przyrządzać na wiele sposobów. Klasyczne espresso we Włoszech podaje się w malutkich filiżankach. Włosi piją espresso zarówno rano i wieczorem. Z kolei Doppio to nic innego jak podwójne espresso. Jest idealne gdy nie możemy podnieść się z łóżka.

Kawa Arabica może być podawana na wiele sposobów. Równie ważne jest też to co podajemy do kawy. Włosi na przykład uwielbiają poranną porcję kawy z dodatkiem słodkich rogalików. Kawkę piją w zdecydowanie małych szklaneczkach. Z kolei Amerykanie wolą zdecydowanie większe porcje kawy z podwójną porcją mleka.

Jaką kawę lubią Polacy?

Okazuje się, że szlachetna, delikatna Arabica jest ulubionym napojem kawowym Polaków. Najchętniej pijemy ją z mleczkiem i śmietanką. No i koniecznie w towarzystwie słodkiego ciasta, np. szarlotki czy sernika. Kawa jest królową spotkań. Trudno bez niej wyobrazić sobie udanego przyjęcia. Zdecydowanie potrafi umilić nam życie.

A oto kolejna ciekawostka – kawa (nie tylko Arabica) zrobiła niemałą karierę w okresie socjalizmu. Okazuje się, że w tamtych czasach była towarem bardzo deficytowym. Polacy nocami ustawiali się w kolejkach aby zdobyć kawę. W związku z tym, że produkt ten był trudny do zdobycia, stał się bardzo ekskluzywnym pomysłem na prezent. Również łapówki wręczano w postaci kawy Arabica. Ten zwyczaj utrzymał się do dziś.

Stopka autorska: Arabica – http://kaldicoffee.pl

VN:F [1.9.18_1163]
Ocena: 8.0/10 (liczba ocen: 1)


Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz