Kawiarka na indukcję: chwila zapomnienia w domowym zaciszu

Kawiarka na indukcję umożliwia przyrządzenie przepysznej kawy o głębokim i aromatycznym smaku. Tak przygotowana „mała czarna” stwarza okazję, by na chwilę pozbyć się codziennych zmartwień, poprawić sobie humor i zrobić coś tylko dla siebie. Żeby pozwolić sobie na chwilę zapomnienia, wystarczy wziąć do ręki filiżankę kawy i zająć wygodne miejsce.

Do przygotowania idealnej kawy trzeba mieć odpowiedni sprzęt. Na rynku jest bardzo duży wybór kawiarek: od najtańszych, sprowadzanych z Chin, po ekskluzywne i dobrze wykonane. Te pierwsze można dostać w markecie w granicach 30 zł, jednak ich jakość pozostawia sporo do życzenia. Często trzeba je zmieniać, a przygotowana w nich kawa ma metaliczny smak. Zakup kawiarki warto przemyśleć. W końcu nie ma nic przyjemniejszego niż łyk pysznej kawy we własnej kuchni.

Kawiarka na indukcję czy tradycyjna?

Wybór odpowiedniej kawiarki nie jest łatwy. Jednym z kryteriów, którym powinniśmy się kierować, jest wyposażenie kuchni. O ile do kuchenek gazowych można używać praktycznie wszystkich dostępnych kawiarek, również tych aluminiowych o słabej jakości, to w przypadku urządzeń indukcyjnych trzeba wybierać lepsze urządzenia. Kawiarka na indukcję musi spełniać określone kryteria. Powinna być wykonana z dobrej jakości materiałów, np. stali nierdzewnej. Jej dno musi mieć odpowiednią konstrukcję – tak by w całości przylegało do kuchenki. Istotna jest jeszcze średnica – powinna mieć min. 9 cm. W opinii wielu kawa parzona w kawiarce na indukcję jest znacznie bardziej aromatyczna.

Kawiarka na indukcję: jak wybrać?

Przed wyborem właściwego urządzenia trzeba wziąć pod uwagę elementy, takie jak: pojemność, materiał wykonania, wygląd. Przykładowo jeśli w domu nie ma zbyt wielu amatorów kawy można zaopatrzyć się w kawiarkę Ibili z przeznaczeniem na 2 filiżanki (ok. 100 ml). Jest ona zrobiona z najwyższej klasy stali nierdzewnej Inox. Dodatkowo ma uchwyty z bakelitu, który nie nagrzewa się szybko, a ponadto jest trwały i ma estetyczny wygląd. Wyprofilowany lejek umożliwia łatwe nalania napoju do filiżanki. Dostępne na rynku kawiarki mają różne kolory i kształty, dlatego decydując się na zakup urządzenia warto dopasować je do wyglądu pomieszczenia, w którym będzie się znajdować.

Kawiarka: dlaczego warto jej używać?

W ostatnich latach w Polsce kawiarki na indukcję robią oszałamiającą karierę. Pozwalają na uzyskanie wyjątkowo smacznej kawy w domowym zaciszu. Urządzenie składa się z trzech części: pojemnika na wodę, sitka na zmieloną kawę i zbiornika na gotowy napój. Zasada działania kawiarki opiera się na wytwarzaniu ciśnienia, które wypycha wrzącą wodę ku górze. Gorąca woda przechodzi przez zmieloną kawę i sitka filtrujące, a następnie trafia do zbiornika – skąd można ją przelać do filiżanek. Taki sposób przygotowania, w odróżnieniu od zwykłej zalewanej wrzątkiem kawy, pozwala uzyskać głębię smaku i aromatu. Poza tym kawa wytwarzana pod ciśnieniem jest polecana dla osób z tendencją do kamicy.

Źródło: Artykuł powstał we współpracy z Cook Store

VN:F [1.9.18_1163]
Ocena: 0.0/10 (liczba ocen: 0)


Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz