Kokeicha – czym jest i jak ją parzyć?

Kokeicha z wyglądu przypomina drobne zielone igiełki o bardzo podobnym kształcie. Pochodzi z Japonii i jest produkowana w specyficzny sposób.

Reklama

kokeichaUzyskuje się ją z połamanych liści oraz pyłu herbacianego. Całość zostaje zmielona, połączona z wodą oraz sproszkowanym ryżem, następnie zmiażdżona i przepuszczona przez specjalne, gęste sita. Tak powstałe paski herbaciane po wysuszeniu tnie się na drobne igiełki. Taki proces produkcji sprawia, że możemy kokeichę zaliczyć do herbat prasowanych. Kokeicha z języka japońskiego oznacza „herbatę uformowaną”. Ze względu na swoją strukturę może być przechowywana bez żadnych ograniczeń (oczywiście przy zachowaniu odpowiednich warunków).

Aby zaparzyć filiżankę kokeichy należy łyżeczkę suszu zalać wodą o temperaturze 70-80˚C. Po 3 minutach otrzymujemy gotowy jasnozłoty, lekko mętny napar. „Igiełek” kokeichy nie trzeba usuwać z filiżanki, mogą one w niej pozostać do kolejnego zalania. Ciekawostką jest, iż Japończycy wróżą z „fusów” kokeichy po zaparzeniu. Kokeichę cechuje lekko cierpki, łagodny smak z delikatną ryżową nutą. Nie należy dodawać do tej herbaty cukru ani mleka, gdyż „popsują” jej niepowtarzalny smak. Kokeicha nadaje się także do przygotowania z niej herbaty mrożonej.

Kokeicha posiada zwiększoną ilość przeciwutleniaczy (około 50% więcej w przeciwieństwie do większości pozostałych herbat zielonych). Japończycy cenią tę herbatę również ze względu na zawartość cynku, żelaza i magnezu oraz witamin B1, B2 oraz C. Jej wyjątkowy smak i aromat zachęca, aby znalazła się również i na naszym stole.

Stopka autorska: Kokeicha – http://www.herbatyszlachetne.pl/sklep/?p=productsMore&iProduct=372&sName=Kokeicha-Japan-Green-50g-

VN:F [1.9.18_1163]
Ocena: 9.5/10 (liczba ocen: 4)


komentarze 4

  1. avatar

    Kokeicha jest nietypową herbatą. Piłem ją raz w życiu, w ramach ciekawostki u znajomego hebraciarza.

    VA:F [1.9.18_1163]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  2. avatar

    Kokeicha to jedna z moich ulubionych herbat zielonych. Zupełnie różni się od innych zielonych.

    VA:F [1.9.18_1163]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  3. avatar

    Tak zachwalacie, że muszę spróbować tej kokeichy 🙂

    VA:F [1.9.18_1163]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  4. avatar

    gdziekolwiek jeżdżę po świecie, zawsze zabieram od lat ze sobą woreczek Kokeichy – od 6 lat tak się nauczyłem, właściwie przez przypadek. Dzisiaj nie wyobrażam sobie poranka oraz wieczora bez japonki słynnej. Uwielbiam ją, rzeczywiście jest klasową herbatą.

    VA:F [1.9.18_1163]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Skomentuj trevor