Kiedy mówimy na temat kwasu Omega-3, którego wspaniałe działanie pro-zdrowotne już jest głęboko poznane, często zastanawiamy się, jaki będzie najlepszy składnik lub związek odżywczy zawierający „omegę”.
Skąd więc brać kwas Omega-3? To że działa wybitnie korzystnie dla naszego zdrowia, już wiemy. Wiadomo także , że kwasy Omega-3 nie powstają (nie są wytwarzane) w organizmie ludzkim. Pokarmy zawierające kwasy nienasycone czyli ich źródła – poznane i zbadane pod względem zdrowotnym to w zasadzie olej lniany oraz olej rybi Omega-3. Który z nich jest zdrowszy? Który powinienem wybrać?
O wyższości ryby nad lnem i odwrotnie
Jedni dietetycy – bądź fani zdrowych suplementów diety – przekonują do oleju lnianego, mając na względzie znaną niemiecką lekarkę i jej słynną dietę. Chodzi o dr Budwig. Inni będą przekonywać nas do kwasów pochodzących z oleju rybiego, ogłaszając zdrowotną wyższość produktów morskiego pochodzenia. Argumenty są też nie do zlekceważenia – w porównaniu do innych pokarmów, te pochodzące z morza są nieraz trafione w dziesiątkę. Przykładowo można wymienić jednym tchem algi i tran – głoszą zwolennicy oleju rybiego.
Jakość przede wszystkim…
Dyskusji o przewadze tego czy innego oleju paliwa dostarcza kwestia zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oraz ich proporcji, ile omega-3 a ile omega-6.
Jednak sądzę, że najważniejszą kwestią w zdrowej dietetyce jest kwestia – jaki olej – nie tylko czy rybi albo ze lnu – lecz jak czysty jest on jako produkt dietetyczny. Ważne z jakich ryb wytworzony jest olej rybi , z kolei przy oleju lnianym – jaka byłą metoda tłoczenia.
Olej najlepszy, najbardziej wartościowy pochodzi z tłoczenia na zimno, czyli jest to pierwsze tłoczenie. wiemy że należy kupować oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Podobnie jest z innymi olejami roślinnymi.
Poza tym nawet produkt spożywczy najlepszego producenta przechowywany w nieodpowiednich warunkach w najlepszym razie traci walory zdrowotno-smakowe, a w najgorszym może zatruć lub być w każdym razie niezdatnym do spożycia. Nawet najzdrowszy olej rybi, może nadawać się do wylania jeśli jest źle przechowywany i ulegnie zepsuciu! Może się nadawać do smarowania zawiasu…
Nieraz napotykamy w sklepach, a zwłaszcza w marketach wielkopowierzchniowych, olej niewiadomego pochodzenia, szczególnie biorąc pod uwagę epokę historyczną z której ten produkt pochodzi. Poza tym produkt spożywczy, taki jak oleje, powinien być przechowywany odpowiednio, na pewno nie w gorącu i na świetle bądź w słonecznej ekspozycji. Butelka plastikowa z przezroczystego tworzywa. Koszmarek.
A z drugiej strony- Np. Ciemna szklana butelka z olejem rybim , półka nie nasłoneczniona – to według mnie jest bardzo istotne. Może nawet czasem bardziej niż to co w butelce, czyli na jakość składa się całokształt . A nie tylko metka.
Stopka autorska: suplementów diety – http://www.bioprima.pl
Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!