Kulinarne podróże i wędrówki

Kulinaria są niezwykłą ucztą dla wszystkich posiadanych przez nas zmysłów – rajem dla oczu i kubków smakowych, pobudzanej zapachem wyobraźni, która sprawia,  że przenosimy się w zupełnie inne, nieznane miejsca.

Reklama

kuchnia hiszpańskaOczywiście, nie dla każdego z nas rajem stają się kuchenne rewolucje, jakie możemy zafundować dzięki wyobraźni i daniom, jakie obecnie goszczą na naszych stołach. Weźmy na przykład kuchnię hiszpańską –  to połączenie wartościowych składników skrywanych w niezwykłym smaku szynki serrano, nugatu turron, czy octu balsamicznego. To także dojrzewające w słońcu soczyste warzywa i owoce, pachnące winogronami winnice, niezwykły smak i aromat zaklęty w lokalnych smakołykach, jak wina hiszpańskie, aromatyczny ser kozi czy ser owczy.  Pamiętajmy jednak, że

Jednak warto pamiętać, że każde danie bez względu na to czy powstaje w naszej rodzimej kuchni, czy zagranicznej wymaga wiedzy o składnikach, możliwościach ich łączenia – smaki, które się wzajemnie dopełniają zaskoczyć mogą niezwykłym bukietem achromatyczności, smaku i delikatności.  Każda potrawa wymaga dopieszczenia, włożenia niezwykłego dodatku jakim jest serce kucharza. Jak powiadają osoby, które gotowaniem zajmują się na co dzień w kulinarnym świecie czynnikiem niezwykle ważnym jest pasja, zamiłowanie do tego co się robi. Dania przygotowywane z sercem, choćby niewprawną ręką zawsze przebiją smakiem te, które powstały z przymusu, a osoba je przygotowująca wolałaby robić wszystko tylko nie to konkretne danie. A najlepiej żadne. Już nigdy…

Otóż właśnie na tym polega pasja miłośników kulinarnych wypraw – gotowanie podobne jest do malarstwa, każdy ma prawo widzieć je inaczej, w innych barwach, ramach, oprawie, najważniejsze jednak staje się pewne wypracowanie własnego niepowtarzalnego stylu, pewnego kunsztu który rozwija się równie precyzyjnie jak zmienia się kucharz.

Na rynku, spotkać można się z różnego rodzaju kursami, szkoleniami, czy spotkaniami które mają służyć pewnemu pozyskiwaniu wiedzy kulinarnej, jednak nie każdy z uczestników wychodzi z takich spotkań z jednakową wiedzą. Każdy przyswaja pewne unikalne i wyjątkowe wiadomości które wykorzystując we własnych zakamarkach kuchni tworzy kolejne nowe, niezwykłe i bardzo niepowtarzalne historie warte opowiedzenia. Gotowanie musi być połączeniem pasji, zamiłowania, ale także pewnej dozy odkrywania kolejnych możliwości, aby jakość zachwycała smakoszy, ale była także czynnikiem zaspokajającym nasze potrzeby kulinarne.

Stopka autorska: www.smakihiszpanii.pl

VN:F [1.9.18_1163]
Ocena: 10.0/10 (liczba ocen: 1)


Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz