Metoda sous vide w praktyce

Gotowanie w próżni, w niskich temperaturach to na razie najlepszy sposób na uzyskanie fantastycznego aromatu i naturalnego smaku dowolnej potrawy. Zarządzana naukowo kąpiel woreczka próżniowego z wcześniej przygotowanym daniem w perfekcyjnej temperaturze to krótko mówiąc metoda sous vide.

Reklama

Jak należy podchodzić do tej specyficznej metody gotowania?

Co ciekawe, struktura dania nie ulega zmianie, a wartości odżywcze pozostają na maksymalnym poziomie. Odpowiada za to drogi cyrkulator temperatury. W sous vide cały aromat, soki, witaminy, itp. zostają w woreczku próżniowym, nie uwalniają się na zewnątrz, co wywołuje niebywałe przeżycia smakowe. Nie tylko przygotowanie potraw ma znaczenie. Wielkie uznanie metoda zyskuje w branży cateringowej ze względu na przedłużenie podstawowego terminu spożycia. Produkty ugotowane próżniowo da się łatwo odgrzać, bez negatywnych konsekwencji. Na pewno gotowanie wymaga większego poświęcenia czasu, jednak wartości ekonomiczne są znacznie wyższe, ponieważ dania w ogóle się nie psują, a magazynowanie asortymentem kulinarnym wydaje się znacznie ułatwione. Nawet podstawowe produkty żywnościowe dopracowane metodą sous vide otrzymują drugą jakość. W tej technice łączą się najlepsze cechy przyrządzania posiłków, a mianowicie niepowtarzalny smak, niska cena, zdrowie. Niestety w warunkach domowych gotowanie próżniowe raczej się nie sprawdzi, ponieważ niektóre przepisy wymagają kilkugodzinnego czekania. Można potraktować wskazany pomysł bardziej, jako ciekawostkę kulinarną. Najwięcej zarabiają na gotowaniu próżniowym, pasteryzacji restauracje. Smak dań uzależnia natychmiast i trudno pogodzić się później ze standardową ofertą.

Główne korzyści dla przeciętnego konsumenta

W gotowaniu sous vide główną zaletę stanowi utrzymanie pełnej wartości odżywczej i wagi ulubionego produktu spożywczego. Unikalne minerały pozostają w woreczku próżniowym, a wszystko po gotowaniu trafia na talerz. Nawet gotowanie na parze nie równa się metodologii sous vide. Nie ma też potrzeby uzupełniania dania tłuszczem, ani innymi dodatkowymi składnikami. Potrawa sama w sobie zyskuje genialne cechy i każdorazowo perfekcyjną konsystencję. Wszystkie osoby odchudzające się, powiązane z tematem dietetyki pokochają sous vide, bo ta technika gotowania należy do pozycji light.

Na zakończenie

Gotowanie próżniowe jest mocno powiązane ze światem nauki, precyzją, a wręcz jakością laboratoryjną. Nowoczesne restauracje powinny z uwagą przyglądać się przedstawionym w artykule pomysłom, bo na pewno w niedalekiej przyszłości zrewolucjonizują standardowe menu.

Stopka autorska: http://kuchniasv.pl/pl/static/czym-jest-metoda-sous-vide.html – metoda sous vide

VN:F [1.9.18_1163]
Ocena: 0.0/10 (liczba ocen: 0)


Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz