Modne kuchenki indukcyjne

W ostatnim czasie coraz częściej spotykamy w naszych kuchniach tak zwane płyty indukcyjne. Trzeba przyznać, że jest to znakomity wynalazek, ale jednocześnie wymaga on niemal całkowitej wymiany tradycyjnych naczyń do gotowania.

Zalety kuchenki indukcyjnej

Bez wątpienia najważniejszą zaletą tego urządzenia jest jego energooszczędność. Wynika ona przede wszystkim z faktu, że do gotowania nie potrzeba rozgrzewania całej płyty, dzięki bowiem zastosowaniu systemu cewek indukcyjnych i przemieszczenia pola elektromagnetycznego, ogrzaniu ulega samo naczynie. Nie ma wobec tego mowy o stratach energii cieplnej, a ponieważ płyta nie jest gorąca, nie można się też o nią oparzyć. Oczywiście nie oznacza to, że gorące nie są garnki czy patelnie na indukcję, uważać zatem trzeba.

Kolejną zaletą jest to, że płytę indukcyjną łatwo jest utrzymać w czystości, a ponadto niektóre z nich są wyposażone w dodatkowe funkcje, do których należy na przykład automatyczne wyłączanie w określonym czasie. Nie ulega wątpliwości, że kuchenka indukcyjna to wspaniała rzecz, nawet jeśli jest instalacja wymaga od nas poczynienia sporych nakładów finansowych – garnki czy patelnia na indukcję sporo kosztują.

Co jeszcze jest ważne?

Istnieje jeszcze jedna, może najważniejsza okoliczność, która uzasadnia posiadanie nowoczesnego sprzętu AGD, w tym takich akcesoriów, jak specjalne garnki i patelnie na indukcję. Chodzi mianowicie o to, że zastosowane w tego rodzaju sprzęcie innowacyjne rozwiązania technologiczne umożliwiają bardziej zdrowe niż kiedykolwiek dotąd, przyrządzanie potraw. Powszechnie wiadomo, że mimo wszelkich ostrzeżeń dietetyków, nade wszystko cenimy potrawy smażone. Kupno nowego sprzętu to doskonała okazja, że zaopatrzyć się na przykład w wysokiej jakości wyrób, jakim jest ceramiczna patelnia na indukcję do smażenia bez użycia tłuszczu.

Jeżeli jednak do smażenia chcemy użyć nieco tłuszczu ( niewątpliwie będzie go potrzeba mniej niż na tradycyjnych patelniach), używać należy wyłącznie oliwy lub dobrego oleju. Będzie to z korzyścią i dla smaku potrawy i dla naszego zdrowia. Porządna patelnia na indukcję, podobnie jak pozostałe naczynia, to opłacalna inwestycja.

Garnki odpowiednie do płyty indukcyjnej

Nie wszystkie naczynia, szczególnie te starsze, nadają się do gotowania czy smażenia potraw na płycie indukcyjnej, ze względu na specyficzne cechy procesu gotowania. Przebiega on dzięki zasadzie indukcji elektromagnetycznej, zatem używane do przyrządzania potraw naczynia muszą posiadać dno wykonane z odpowiedniego materiału ferromagnetycznego. Z reguły są to garnki i patelnie na indukcję stalowe, ewentualnie żeliwne, z płaskim i równym dnem oraz wprasowaną w dno zmagnetyzowaną płytą. Jeśli nie jesteśmy pewni co do jakiegoś naczynia, wystarczy przeprowadzić prosty test z użyciem magnesu.

Nie nadają się natomiast do kuchenek indukcyjnych naczynia z metali niezmagnetyzowanych, czyli na przykład w całości ceramiczne, szklane lub aluminiowe. Nieodpowiednie będą także naczynia z dnem wielowarstwowym lub nierównym.
Źródło: Cook Store – patelnie na indukcję

VN:F [1.9.18_1163]
Ocena: 0.0/10 (liczba ocen: 0)


Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz