Nowa jakość okapów kuchennych

W nowoczesnych aranżacjach liczy się jakość, ciekawe wzornictwo i dobre parametry. Może wielu zaskoczy ta informacja, ale na rynku są dostępne okapy spełniające wymogi najbardziej wymagających klientów.

Reklama

kuchnia

Okap, co to za urządzenie?

Okap kuchenny jest to urządzenie wentylujące służące do odprowadzania oparów kuchennych, co skutkuje zmniejszeniem wilgotności powietrza w pomieszczeniu. Choć z roku na rok wzrasta sprzedaż tych urządzeń elektrycznych, nie w każdym domu są one dostępne.

Warto zauważyć, że okap wychwytuje z powietrza nie tylko parę wodną, ale również drobinki tłuszczu, które bez sprawnej wentylacji osadzałyby się na sprzętach i ścianach w pomieszczeniu.

Okap w kuchni, czy jest potrzebny?

Obecnie obserwuje się wzrost szczelności w budownictwie, w ten sposób deweloperzy chcę osiągnąć jak najmniejsze straty ciepła, co ma w przyszłości przedłożyć się na rachunki mieszkańców. Zastosowanie okien PCV ma swoje wady, gdyż zwykła wentylacja grawitacyjna nie radzi sobie z usuwaniem wilgotnego powietrza. Niepożądanym, skutkiem tego zjawiska może być pojawienie się pleśni na ścianach, która nie tyle co zaburza estetykę pomieszczenia, a jest groźna dla zdrowia mieszkańców. Dla człowieka największe zagrożenie stanowią produkty przemiany materii pleśni. Nie należy zapominać, że te trujące mikotoksyny są przyczyną alergii skórnych, zapalenia zatok, migreny czy trudności z oddychaniem. Ponadto w badaniach stwierdzono, że podczas gotowania na kuchence gazowej wydziela się wiele toksycznych substancji. Rozwiązaniem tego problemu oraz skutecznym środkiem zapobiegawczym przeciwko rozwojowi pleśni będzie wzbogacenie wyposażenia kuchni o dodatkowe urządzenie wentylujące, a mianowicie okap.

Rodzaje okapów, który wybrać?

Na rynku dostępnych jest sporo ofert okapów kuchennych. Podstawową klasyfikacją jest podział na wyciąg i pochłaniacz. Wyciąg częściowo oczyszcza powietrze oraz transportuje je na zewnątrz. Pochłaniacz, to system zamknięty, który oczyszcza powietrze z zapachów i tłuszczów, ale oddaje je z powrotem do pomieszczenia. Inna klasyfikacja dzieli okapy na: przyścienne, wyspowe, uniwersalne, teleskopowe, wkłady, uchylne oraz blatowe.

Przed zakupem warto rozejrzeć się po zapleczu producenta i sprawdzić jaką technologią dysponuję. Jeśli firma posiada innowacyjny sprzęt, w tym lasery na pewno będzie to miało odbicie w jakości gotowego produktu. Ponadto jednym z najważniejszych parametrów okapów jest jego moc, czyli wydajność silnika. Wartość mocy znajdująca się w przedziale 650 – 900 m3 jest wystarczająca do wzorowej pracy urządzenia.

Decyzja o zakupie okapu wydaje się przenosić na inną płaszczyznę, gdyż wzrasta świadomość potrzeby tego urządzenia w kuchni. Obecnie dla konsumenta jest ważne jego wykonanie, parametry oraz opinie posiadaczy, co stanowi dość duże wyzwanie dla producentów okapów.

Stopka autorska: Artykuł przy współpracy z Ciarko.pl 

VN:F [1.9.18_1163]
Ocena: 10.0/10 (liczba ocen: 1)


Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz