Pojemniki na żywność – co i jak długo można w nich przechowywać?

Jedzenie to paliwo dla ludzkiego organizmu, więc powinno być nie tylko smaczne, ale również pełne witamin i minerałów. Z czasem jednak pożywienie traci swój smak i wartości odżywcze. By pokarm na dłużej mógł zachować swoje właściwości, warto trzymać go w pojemnikach na żywność. Dzięki pojemnikom próżniowym pożywienie będzie smaczne i pożywne przez dłuższy czas.

Reklama

Lodówka pełna śmieci

W czasach łatwego dostępu do żywności ludzie często nie dbają o jej prawidłowe przechowywanie. Owoce, warzywa, sery, wędliny, serki, wszystko w foliowych woreczkach lub na talerzykach. Lodówki przepełnione są źle zapakowanym pożywieniem, które nie tylko traci swoje wartości odżywcze, ale także się psuje i staje się niebezpieczne dla zdrowia. Nadpleśniałe jedzenie zawiera bakterie szkodliwe dla naszego organizmu. Samo przechowywanie produktów w lodówce nie wystarczy, gdyż pokarm rozkłada się pod wpływem powietrza i wilgoci.

 

Pojemniki próżniowe

Idealnym rozwiązaniem problemu jest pojemnik na żywność. Próżniowe pudełko odprowadza tlen wstrzymując proces utleniania, który jest przyczyną psucia się produktów. Pojemnik odcina również dopływ wilgoci, która odpowiada za powstawanie oślizgłej mazi i pęcznienie warzyw. Dzięki temu żywność trzymana w próżniowym pudełku jest świeża i wartościowa przez znacznie dłuższy czas.

 

Czas przechowywania

Pojemnik próżniowy wydłuża czas świeżości produktu, w zależności od jego rodzaju. Ugotowane danie zachowa swoje wartości odżywcze, smak i aromat przez okres 8-12 dni. Ser i wędliny zwykle tracą swoją świeżość po 4-7 dniach. Trzymane w foliowym woreczku jeszcze krócej. Pojemnik próżniowy zapewni im wysoką jakość nawet przez dwa tygodnie. Dotyczy to również pieczywa. Trwałość i przydatność do spożycia chleba i bułek mija po 2-3 dniach. Jednak zamknięte w pojemniku próżniowym nie utracą swoich wartości nawet przez tydzień.

Rozwiązując problem zachowania świeżości produktów, pojemnik próżniowy rozwiązuje, także problem tzw. „resztek”. Często zdarza się, że lodówka jest pełna zeschniętych wędlin i serów, które trafiają do kosza, gdyż straciły swój smak i aromat. Dzięki pudełkom na żywność pokarm nie wyląduje w śmietniku, lecz na talerzu konsumenta.

 

Dobry posiłek powinien być zrobiony ze smacznych, aromatycznych i pełnowartościowych produktów. Niestety większość z nich traci swoje właściwości w wyniku złego zapakowania. Rozwiązaniem problemu jest pojemnik próżniowy, który zabezpiecza pożywienia przed powietrzem i wilgocią. Mięso, wędliny, sery, warzywa i owoce na dłużej zachowają swoją świeżość i wartości odżywcze. Najwyższej klasy pojemniki próżniowe dostępne są w sklepie internetowym Porcelana 24.

VN:F [1.9.18_1163]
Ocena: 0.0/10 (liczba ocen: 0)


Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz