Popularność irlandzkich dań wśród polskich restauratorów

Kuchnia irlandzka jest prosta i smaczna, być może dlatego zyskuje coraz większą sympatię smakoszy na całym świecie. Również w polskich barach i restauracjach nie brakuje zarówno przysmaków jak i popularnych trunków z wysp.

Reklama

W naszym kraju funkcjonuje już wiele restauracji specjalizujących się w kuchni irlandzkiej. Do serwowanych dań można zamówić oczywiście znane na całym świecie ciemne piwo lub renomowaną whisky. Irlandia, podobnie jak Polska to kraj z natury rolniczy, w którym nie brakuje zarówno warzyw jak i mięsa.

Sztuka prostoty

Irlandzka sztuka kulinarna opiera się na prostej kuchni wiejskiej, która składa się z pożywnych i pysznych potraw. Nie znajdziemy tam wyszukanych składników, ale naturalne i smaczne produkty. Najbardziej znanymi gatunkami mięs są wołowina, baranina i wieprzowina. Dania mięsne spożywane na co dzień są niezbyt wyszukane i podobnie jak w Polsce, podawane najczęściej z ziemniakami. One również są kluczowym składnikiem w tej kuchni i mogą być podawane na kilka sposobów. Jednym z nich są ziemniaki tłuczone, dodatkowo smażone na maśle z cebulką i kapustą lub porem.  Popularne są tez smażone placki ziemniaczane i zupa kartoflana. Poza tym bardzo popularnym daniem w Irlandii jest ryba w panierce piwnej z frytkami. Potrawa ta znana jest na całych wyspach, jednak na świecie funkcjonuje najczęściej jako narodowy irlandzki obiad. Oprócz mięs i ryb, w typowym menu serwującym przysmaki z wysp znajdziemy duży wybór serów. W Irlandii produkuje się ser cheddar, na farmach położonych w centrum kraju. Popularne jest podawanie go z białym pieczywem.

Nie będziesz głodny

Jedną z najczęściej podawanych potraw w irlandzkich restauracjach jest  Coddle, czyli warstwa gotowanych wieprzowych parówek, bekon, plastry ziemniaków i cebuli, a wszystko to podawane w wywarze z bekonu i kiełbasek posypane pietruszką. Inne potrawy są równie syte, dlatego że  podstawą tej kuchni jest mięso. Nawet w drobnych posiłkach można doszukać się baraniny, jagnięciny czy wołowiny. Jedząc po irlandzku nie można zapomnieć o ciemnym piwie. Pije się również kawę, którą przyrządza się mocną, często z dodatkiem whisky lub bitej śmietany. Irish coffe można spotkać wielu kawiarniach, jednak tylko nieliczne potrafią je przyrządzić tak jak należy. Najbardziej znane irlandzkie śniadanie to kiełbaski z jajkiem i fasolką.  Oczywiście nie brakuje też słodkości- do czołowych deserów należą puddingi z jabłek lub jagód, mleka, mąki owsianej i miodu. Znane jest również słodkie pieczywo z bakaliami i orzechami.

Warto spróbować

Nic dziwnego, że irlandzkie potrawy tak bardzo przypadły do gustu Polakom. Mamy podobne kubki smakowe, poza tym w naszych narodowych przepisach również nie brakuje mięsa i ziemniaków. Pomysł ten szynko podchwyciły restauracje, które dziś są w stanie na świeżo serwować specjały z wysp. Nie są one trudne w przygotowaniu i nie wymagają również specjalistycznych narzędzi gastronomicznych. Warunkiem koniecznym jest jedynie: dobre mięso, świeże jarzyny i oczywiście chęć gotowania.

Stopka autorska: Artykuł powstał przy współpracy z firmą Horeca – http://www.horeca.pl.

VN:F [1.9.18_1163]
Ocena: 10.0/10 (liczba ocen: 1)


Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz