Prowadzenie restauracji – podstawy

Prowadzenie restauracji jest bardzo trudną sprawą. Trzeba pamiętać o wielu aspektach, które bardzo często uchodzą uwadze restauratorów, a bez tego tak naprawdę ani rusz.

Reklama

restauracjaCo zatem jest podstawą w prowadzeniu tego typu biznesu. Jedną z głównych ról będzie tutaj odgrywać lokalizacja. Trzeba wybrać taką, aby był do niej dobry dojazd, no i aby ludzie często ją mijali, co na pewno zachęci ich do wstąpienia choćby na herbatkę, a z czasem zapewne i na dobry obiad. Trzeba mieć na uwadze także wystrój. To, czy ludzie będą tylko patrzeć na zegarek, chcąc jak najszybciej stamtąd uciec, czy będą przesiadywać, rozmawiać w gronie znajomych, śmiać się – zależy tylko od właścicieli i od tego, jak wystroją wnętrze swojego lokalu.

Niezmiernie ważnym aspektem jest także stół wespół z krzesłami. Ważny jest szczególnie ten drugi element. Krzesła do restauracji muszą być bardzo dobrze dopasowane do wysokości stołu, abyśmy czuli się komfortowo podczas spożywania posiłku. Nie jest przecież wskazane, abyśmy musieli się garbić podczas posiłku, a niekiedy tak się właśnie dzieje. Ważny jest także rozmiar talerzy, który powinien być dostosowany do ilości potrawy, którą podajemy gościom. Należy także pamiętać o odpowiednim wystroju naszego wnętrza. Musi być odpowiednie oświetlenie – ani nie za mocne, ani za słabe. Powinniśmy zadbać o to, aby na oknach wisiały ładne firanki, w narożnikach pomieszczenia (o ile to możliwe) stały kwiaty. Może, acz nie musi w tle lecieć przyjemna muzyka. Zadbać powinniśmy także o dobór odpowiedniego personelu. Bardzo często zdarza się, że w kuchni pracują ludzie z przypadku, a to jest olbrzymi błąd. Wykwalifikowany personel to tak naprawdę podstawa, aby nasza restauracja się rozwijała. Jeżeli klienci dostrzegą, że personel, który ich obsługuje nie do końca zna się na swoim fachu, niekoniecznie ponownie odwiedzą naszą restaurację.

No i wreszcie karta dań, czyli popularne menu. To tutaj rozgrywa się wszystko. To jest decydujący element, który ma sprawić, że albo wybierzemy daną restauracje na miejsce naszych częstych posiłków, albo też nie. W karcie tej powinny się znajdować dania powiązane z regionem oraz bardzo dobrze, jeżeli menu będzie uaktualniane pod kątem pór roku, a co za tym idzie pod względem doboru wszelkiego rodzaju warzyw i owoców popularnych w danym okresie.

Niektóre z tych rzeczy wydawać się mogą oczywiste, jednak nie zawsze tak jest. Czasami nawet najbardziej naturalne rzeczy umykają uwadze ludzkiej, a przez to może się niestety okazać, że z naszego biznesu nici.

Stopka autorska: Krzesła do restauracji – http://www.salonmeblowy.net.pl/sprzedaz-hurtowa-mebli.ehtml

VN:F [1.9.18_1163]
Ocena: 10.0/10 (liczba ocen: 1)


Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz