Szef kuchni – powołanie czy nudna praca z przymusu?

Jest wiele zajęć, które ludzie wykonują z pasji i własnych ambicji. Często można usłyszeć, że aby coś robić trzeba mieć do tego powołanie. Tak właśnie jest w przypadku pracy w kuchni. Najlepsi restauratorzy mogliby bardzo wiele powiedzieć na temat odpowiedniej organizacji i pracy ludzi, którzy urodzili się po to by pracować w kuchni.

Reklama

Szukając inspiracji w jedzeniu szef kuchni musi mieć pomysł, odpowiednie narzędzia i dużo cierpliwości. To właśnie w ten sposób powstają najlepsze, najpyszniejsze i najelegantsze dania w restauracjach na całym świecie. Oczywiście zdarzają się też takie lokale i restauracje, gdzie lepiej nie zapraszać znajomych na „pyszną” kolację. Zwykle są to miejsca, gdzie menadżer czy szef całego biznesu widzi tylko swoje dobro i w pieniądzach upatruje swoje korzyści. W takich restauracjach na próżno szukać odpowiedniej kadry kucharskiej. Mało tego sprzęt AGD, noże kuchenne (tak ważny rekwizyt każdego szefa kuchni), nakrycia stołowe i cała masa rzeczy niezbędnych do profesjonalnego wykonywania zawodu także w takich miejscach pozostawia wiele do życzenia.

noże

Szef kuchni to najbardziej odpowiedzialna rola i praca w całej restauracji. Pod jego okiem kucharze wykonują posiłki dla gości całej restauracji. Jeżeli  więc ktoś chce prowadzić taki biznes i chce, aby jego restauracja była istotnym punktem na mapie miasta, w którym się znajduje, to nie powinien żałować funduszy na rozwój. Zakup nowego sprzętu grzewczego (np. piec, piekarnik, maty silikonowe do ciast itp.), chłodzącego (np. lodówka, zamrażarka itp.), krojącego (np. noże kuchenne, krajalnica, blender, szatkownica itp.) to tylko wierzchołek góry lodowej, aby wprowadzić odpowiedni standard w całej restauracji, a przede wszystkim w kuchni.

Wracając do samej funkcji, jaką sprawuje szef kuchni, to warto zauważyć, że od niego tak naprawdę zaczyna się podawanie posiłków dla gości. Menu w restauracji zwykło być uzgadniane z szefem kuchni, który ma decydujące zdanie w kwestii doboru potraw. Tak więc, jeżeli gościom będzie smakowała dana potrawa, to zwykle jest to zasługa szefa kuchni.

Odpowiadając na pytanie z tematu artykułu trzeba sobie jasno powiedzieć, że praca jako szef kuchni to powołanie i tylko ludzie, którzy kochają i pasjonują się jedzeniem i jego przygotowywaniem powinni się tym zajmować. Wówczas będziemy mieli pewność, że jedzenie serwowane w restauracji do której się wybieramy będzie miało niepowtarzalny smak. Można pokusić się o stwierdzenie, że szef kuchni w restauracji jest wizytówką lokalu. Czy zgadzacie się z tą opinią?

Stopka autorska: noże kuchenne – http://www.tescomapolska.pl/przygotowanie-i-obrobka-potraw/noze-nozyczki-bloki-na-noze/azza/884596-blok-do-nozy-azza-z-6-nozami

VN:F [1.9.18_1163]
Ocena: 10.0/10 (liczba ocen: 3)


Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz