Tradycyjne polskie potrawy w wersji wegetariańskiej

Kuchnia polska to nie tylko dania mięsne, sporo znajdziemy tutaj warzyw. Ale i tradycyjne mięsne dania można przerobić w pyszne wersje wegetariańskie. Jak tego dokonać? W tym artykule dowiesz się, jak zrobić tradycyjne polskie dania w wersji wegetariańskiej.

Reklama

Przede wszystkich w kuchni polskiej mamy szeroki wybór potraw mącznych, takich jak pierogi, placki ziemniaczane, kluski i wiele więcej. Pyszną alternatywą dla tradycyjnego kotleta mielonego są prażuchy – placki z ziemniaków (przepis http://www.codogara.pl/4923/tradycyjna-prazucha/)

Krokiety

Krokiety nie muszą być daniem mięsnym. Wszystko zależy od farszu. Warto wypróbować nadzienie z pieczarek, kukurydzy, cieciorki lub zwyczajnie kapusty.

Składniki:

- 1 jajko

- 1 szklanka mąki

- 1 szklanka wody

- 1 szklanka mleka sojowego

- olej do smażenia

Nadzienie: 500 gram pieczarek, 300 kram kapusty, 1 cebula.

Do smażenia: bułka tarta, 1 jajo

Przygotowanie: miksujemy składniki na ciasto i smażymy standardowe naleśniki. Kroimy pieczarki a następnie przesmażamy cebulę, kapustę i pokrojone pieczarki. Nakładamy porcję nadzienia na naleśnik, zwijamy go, obtaczamy w jajku i bułce tartej i ponownie smażymy.

Bigos wegetariański

Składniki:

- 2 kg kapusty kiszonej

- 4 duże cebule

- 2 marchewki

-2 jabłka

- 500 gram pieczarek

- 200 gram grzybów

- 1 szklanka suszonych śliwek

- 1 szklanka rodzynek

- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

- 1 łyżeczka majeranku suszonego

- pół garści ziela angielskiego

- 100 ml oliwy

Sposób przygotowania:

Aby przyrządzić bigos wegetariański, potrzebujemy zmielić suszone grzyby. Następnie obieramy jabłka i wycinamy im gniazda nasienne. Ścieramy je na tarce. Obieramy również cebulę, po czym kroimy ją w kostkę – podsmażamy ją również na oleju, dodając do niej startą i obraną marchew. Następnie dorzucamy plasterki pieczarek i dusimy całość.

Do dużego garnka wkładamy kapustę i dodajemy cebulę, pieczarki, grzyby, jabłka, śliwki, rodzynki oraz przyprawy. Dolewamy taką ilość wody, by kapusta była przykryta całkowicie z zapasem około 1,5 cm. Gotujemy bigos na wolnym ogniu przez około dwie godziny pod przykryciem. Na koniec próbujemy i doprawiamy do smaku.

Rosół wegański

Składniki:

- 5 marchewek

- 2 korzenie pietruszki

- 1 seler z nacią

- 2 cebule

- 1 por

- jedna gałązka lubczyku

- 3 liście laurowe

- 5-6 ziaren ziela angielskiego

- 3 łyżki oliwy z oliwek

- ¼ korzenia imbiru

- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Obieramy marchew, pietruszkę i seler, kroimy na większe kawałki i wkładamy do garnka. Zielona nać selera doda intensywności. Obieramy również cebulę, nacinamy ją i opiekamy nad palnikiem. Następnie wkładamy ją do garnka oraz umytego i pokrojonego pora wraz z przyprawami. Wlewamy około 3 litry wody. Na koniec dopełniamy mieszankę oliwą. Tak przygotowane warzywa gotujemy na niewielkim ogniu przez co najmniej 2 godziny. Rosół serwujemy z makaronem, lanymi kluskami lub kaszą jaglaną.

VN:F [1.9.18_1163]
Ocena: 0.0/10 (liczba ocen: 0)


Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz