Czerwona herbata i jej wpływ na zdrowie

Czy piliście już czerwoną herbatę? Jeżeli nie to przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się z niego o jej niezwykłych właściwościach zdrowotnych.

Reklama

czerwona herbataOolong powstaje w Chinach i na Tajwanie. Jest ona fermentowana, ale w 50%. W tym naukowcy upatrują jej dobroczynne działanie na nasze zdrowie. W europie nadal nie jest tak popularna jak w Azji, ale najczęściej spożywana jest we Francji. Trzeba zaznaczyć, że w Polsce coraz większa część społeczeństwa pije czerwoną herbatę.

Herbata ta powstała jeszcze podczas panowania dynastii Tang. Wtedy mógł ją spożywać tylko cesarz Chin. Spróbowanie tego eliksiru przez zwykłych ludzi groziło surową karą. Była ona produkowana na małą skalę na specjalne życzenie cesarza. Do teraz w prowincji  Yunnan znajduje się drzewo, które ma ponad 2000 lat. Jego wysokość to 32 metry i średnica 1m. Nadal są zrywane liście do herbat o najwyższych właściwościach. Wiosną drzewo pięknie kwitnie wydając białe kwiaty i przepiękny zapach.

Najważniejszym elementem tej herbaty są jej znane na całym świecie właściwości dobroczynne. Dzięki temu, że nie przechodzi długiego procesu  fermentacji zachowuje związki takie jak: flawonoidy, Polifenole. Wszystkie te związki mają znakomity wpływ na nasz organizm. Zwiększają produktywność wątroby, pobudzają procesy trawienne, zwiększają odporność organizmu, łagodzą działanie alkoholu, zapobiegają powstawaniu wolnych rodników. Spożywanie jej codziennie może zmniejszyć wystąpienia ciśnienie tętniczego o 50%.  Ma znakomite właściwości wyszczuplające. Picie codzienne tej herbaty może spowodować utratę kilku kilogramów.

Stopka autorska: czerwona herbata

VN:F [1.9.18_1163]
Ocena: 0.0/10 (liczba ocen: 0)


Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz