Odżywianie w okresie ciąży

Stan błogosławiony dla kobiety to okres szczególnej dbałości o zdrowie – zarówno swoje, jak i nienarodzonego dziecka. W tym przypadku odpowiednia dieta jest równie ważna, jak sposób odżywiania się w okresie planowania ciąży. Co więc należy jeść, by wszystko przebiegało prawidłowo, a z czego bezwzględnie należy zrezygnować? Odpowiedź znajdziecie w niniejszym artykule.

Reklama

Co jeść?

Ciąża to nie choroba, więc w tym przypadku nie powinniśmy radykalnie zmieniać swoich dotychczasowych przyzwyczajeń żywieniowych – chyba, że były one nieprawidłowe. Kluczową rolę odgrywać tu powinno regularne i racjonalne żywienie, a więc przyjmowanie posiłków w nie dużych odstępach czasowych, by zapobiec zbyt dużemu spadkowi cukru we krwi. Posiłki tak, jak zawsze powinno spożywać się 4-5 razy dziennie, jednak możemy sobie pozwolić na jeszcze jeden dodatkowy, zdrowy (!) posiłek w postaci np. porcji warzyw lub owoców, które dostarczą organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Pamiętać przy tym należy, że dieta przyszłej mamy powinna być jak najbardziej urozmaicona. Nie powinno w niej zabraknąć ani produktów białkowych, ani zbożowych ani owoców, warzyw i zdrowych słodyczy. Dobrze jest również wprowadzić do diety więcej dań na bazie ryb, ponieważ zawierają one mające dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i układ nerwowy kwasy tłuszczowe omega -3 i -6. Te znaleźć można również olejach roślinnych (oliwie z oliwek, oleju sezamowym, lnianym, winogronowym) a także orzechach i nasionach słonecznika.

Czego nie jeść?

Okres ciąży to czas szczególny w życiu każdej kobiety. Mimo że stan ten nie wymaga zbyt dużych zmian w zakresie odżywiania to jednak nie wskazane jest spożywanie wówczas surowego mięsa oraz serów pleśniowych. Kobieta powinna też w tym okresie wykluczyć ze swojej diety także produkty wysoko przetworzone, jak chipsy, słone przekąski, dania typu fast food oraz wyroby cukiernicze, jak np. batoniki, wafelki czy ciastka z kremem. Nie mają one praktycznie żadnych składników odżywczych a przy tym dostarczają wielu zbędnych kalorii. Ponadto zawierają szkodliwe dla zdrowia każdego człowieka tłuszcze trans, które są rakotwórcze i mogą wywoływać różne choroby.

Co pić?

W okresie ciąży zaleca się pić dużo wody oraz herbatek owocowych i ziołowych, które mają dobroczynny wpływ na trawienie. Warto pić wówczas również soki ze świeżych warzyw i owoców – aronii, wiśni, winogron itp. Świetnym napojem może być np. świeżo wyciśnięty sok z jabłek i marchewki lub selera. Można też przygotowywać sobie koktajle owocowe na bazie jogurtów lub kefirów, które uzupełniają wapń w naszym organizmie. Tutaj wszystko zależy od naszych preferencji smakowych i dostępności sezonowych owoców. Ponadto zaleca się też jedzenie zup, które rozgrzewają organizm i zawierają łatwo przyswajalne dla naszego organizmu składniki odżywcze.

Czego nie pić?

Bardzo ważne jest już w okresie planowania, jak i ciąży wykluczenie z diety szkodliwych substancji, a więc bezwzględne zrezygnowanie z jakichkolwiek, nawet minimalnych dawek alkoholu a także papierosów. W okresie ciąży kobieta nie powinna pić również kawy oraz gazowanych napojów typu coca-cola.

Więcej porad na ten temat oraz wskazówki z kręgu tematyki kuchenno-kulinarnej znajdziecie na blog z poradami kulinarnymi

Stopka autorska: blog z poradami kulinarnymi – http://kuchnia-emako.pl