Turyści odwiedzający poszczególne kraje zawsze szukają lokalnych dań i przysmaków. Oscypki mogą być z całą pewnością stosowane jako wyrób charakterystyczny dla rejonu polskich gór. Poza bigosem, tradycyjnymi wędlinami ten rodzaj sera jest najbardziej znanym wśród obcokrajowców specjałem. I nie ma się czemu zresztą dziwić bo wymienione towary są tradycyjnymi potrawami produkowanymi przy udziale najlepszych nie skażonych chemią surowców.
Mleko i mięso pochodzące od zwierząt karmionych w tradycyjny sposób to pierwszy krok do uzyskania ekologicznych produktów posiadających najlepsze właściwości smakowe. Następnym równie ważnym krokiem procesu produkcji jest sposób wytwarzania. Bez zastosowania tradycyjnych receptur bez udziału nowoczesnych chemicznych poprawiaczy tak doskonały efekt, którym zachwycają się goście z całej europy nie byłby możliwy do uzyskania. Dzięki zastosowaniu dbałości i zachowaniu tradycji na każdym etapie produkcji oscypki to produkt, który w niezmienionej formie od wieków stwarza rozkosz dla podniebienia.
W dawnych czasach był oczywiście jednym z podstawowych czynników spożywczych, stanowił podstawę wyżywienia dla ludności, która zamieszkiwała górskie tereny. Proces wędzenia oprócz nadania ciekawego posmaku pozwalał także na naturalne zakonserwowanie wytworzonych serów. Polski ser nie jest może ewenementem na skalę światową, w różnych regionach świata od wieków produkowane były różne jego odmiany. Jednak z powodu lokalnych różnic w uprawianych gatunkach roślin, występujących ziołach i klimatowi, w różnych rejonach charakter tego wyrobu różnie się kształtował. Lokalne produkty mogą różnić się smakiem nawet pomiędzy sobą, wystarczy że do wędzenia jedno gospodarstwo użyje nieco innej mieszanki drzewa a końcowy aromat może być inny niż w innym warsztacie gdzie producenci uznali, że dla podniesienia pewnych wartości smakowych należy przedłużyć na przykład proces leżakowania i solankowania. Te drobne zmiany w recepturze zauważalne mogą być niekiedy tylko dla wytrawnych koneserów, nie mniej jednak minimalnie mogą wpływać na postrzeganie tego sera przez osoby, które kosztują go przede wszystkim po raz pierwszy.
Każdy region promuje swoje największe atrakcje. Nie ważne czy są to obiekty materialne w postaci budynków i wyjątkowych okazów muzealnych, czy kultury i tradycji do których zalicza się kuchnia i regionalne przysmaki. Oscypki są czymś tak samo ważnym dla Podhala jak mleczna czekolada dla rejonu Alp.
Zostaw komentarz