Zdrowe produkty bezglutenowe

Gluten znajduje się w wielu produktach spożywczych, między innymi w mące. Dla wielu osób okazuje się on zupełnie nieszkodliwy, a wręcz może mieć pozytywny wpływa na funkcjonowanie organizmu, zwłaszcza zaś układu pokarmowego. Jednakże w przypadku alergików okazuje się on bardzo niebezpieczny. Osoba uczulona na gluten, gdy spożyje pokarm, w którym ta substancja się znajduje, może bardzo negatywnie zareagować.

Reklama

biszkopty bezglutenoweMożliwe są takie objawy, jak wysypka, pieczenie skóry, duszności. Aby te objawy ustąpiły, trzeba koniecznie wziąć antidotum w postaci zastrzyku lub tabletki. Najlepiej jednak, gdy ma się uczulenie na gluten, w ogóle go nie spożywać. Na szczęście, produkty bezglutenowe są coraz bardziej dostępne. Można je znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością i z ziołami. Czasami żywność bezglutenowa znajduje się też na specjalnych stoiskach w supermarketach. Im większą ma się alergię na ten składnik pokarmowy, tym bardziej należy uważać, aby go nie spożywać.

Dlatego też warto uważnie czytać skład produktów spożywczych, które nabywamy. Jeżeli jest w nich gluten, informacja na ten temat powinna się znaleźć na opakowaniu, w składzie produktu. Również gdy produkt okazuje się bezglutenowy, wiadomość o tym powinna zostać wyraźnie napisana na opakowaniu. Żywności bezglutenowej jest całkiem sporo – są to rozmaite makarony i produkty zbożowe, niektóre gatunki czekolad, a także wiele produktów w stanie surowym, na przykład warzyw i owoców.  Żywność bez glutenu okazuje się bardzo smaczna, zatem skazane na nią osoby nie muszą cierpieć.

Mało która pani domu wie, że do ciast i innych wypieków można z powodzeniem dodać amoniak spożywczy. Być może amoniak spożywczy kojarzy nam się niezbyt pozytywnie, ale trzeba wiedzieć, że nie jest to nic innego, jak zwykły środek spulchniający. Używa się go więc w kuchni jako jeden z podstawowych składników wielu przepisów, a zwłaszcza receptur na chleb, ciasteczka, ciasta, a nawet torty czy wyroby czekoladowe.

Amoniak spożywczy ma bowiem takie właściwości, które powodują, że wypieki stają się pulchne i kruche. Jest to więc ratunek dla ciastek i ciast, które zwykle wychodzą nam zbyt twarde i nie nadające się do jedzenia. Był czas, kiedy zdobycie amoniaku spożywczego w zwykłym sklepie było problemem. Obecnie coraz częściej spotyka się go w sklepach i centrach handlowych, które są dobrze zaopatrzone pod względem produktów spożywczych. Amoniak spożywczy nie jest na szczęście zbyt drogim towarem.

Jego cena zaś przekłada się na jakość wykonywanych przez nas potraw i wypieków. Jest on oczywiście w pełni bezpieczny dla naszego zdrowia i nie ma żadnego negatywnego wpływu na jakość wypieków. Warto posiadać w domu choć jedną torebkę amoniaku, ponieważ nigdy nie wiadomo, kiedy może nam się przydać.

Stopka autorska: produkty bezglutenowe – http://www.dziecko.nestle.pl/produkty/kaszki/ctl/product/mid/1290/productid/180.aspx

VN:F [1.9.18_1163]
Ocena: 0.0/10 (liczba ocen: 0)


Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz