Pomysłowe urodzinowe podarunki to masaże, np. pachnący czekoladą (poprzedzony peelingiem złuszczającym), bańką chińską (antycellulitowy) lub ciepłymi pałeczkami bambusowymi. Miłośniczki dobrej kuchni docenią kursy gotowania bądź przygotowywania sushi albo kilkugodzinną degustację win z sommelierem.
Masaże: ciepłymi bambusami, czekoladowy z peelingiem, antycellulitowy bańką chińską
Prezent dla mamy może pomóc jej się efektywnie odprężyć i wypocząć. Masaż z użyciem pałeczek bambusowych ma wspaniałe działanie relaksacyjne. Kije bambusowe dezynfekuje się i ogrzewa. Są one różnej długości i średnicy. Początkowo masażysta używa do masażu jedynie grubych łodyg. Następnie rozmasowuje spięte mięśnie cieńszymi pałeczkami. Pobudzone ciało uspokaja się na koniec muskaniem najmniejszymi kijkami bambusowymi. Masaż czekoladowy, poprzedzony wykonaniem peelingu, to regeneracja komórek skóry i ich natychmiastowe nawilżenie. Złuszczenie martwych komórek pobudza mikrokrążenie, wytwarzanie kolagenu i skutecznie wspomaga eliminację zanieczyszczeń. Skóra zostaje dobrze przygotowana na odżywiający masaż czekoladowy, nadający jej sprężystości i kojący mięśnie. Masaż bańką chińską używany jest głownie do walki z cellulitem, rozstępami oraz tkanką tłuszczową na wybranych partiach ciała, np. brzuchu, pośladkach, udach. Przy regularnym stosowaniu skóra staje się jędrniejsza, a sylwetka wymodelowana. Ponadto poprawia się krążenie krwi, zmniejszają się bóle kręgosłupa oraz dolegliwości ze strony układu mięśniowo-stawowego. Naoliwioną skórę masuje się płynnymi ruchami i zasysa pod ciśnieniem za pomocą okrągłej bańki próżniowej z gumy, bambusa lub szkła.
Smaczne prezenty dla mamy: degustacja win, kursy gotowania (kuchnie świata) i robienia sushi
Miłośniczki dobrej kuchni docenią degustację win pod okiem profesjonalnego sommeliera. Poznaje się historię prezentowanych trunków (głównie europejskich) oraz sposoby ich wytwarzania. Poczęstunek w formie przystawek jest punktem wyjścia do nauki dobierania poszczególnych gatunków wina do potraw. Kursy gotowania w kilkuosobowej grupie to przyjemny sposób na spędzenie popołudnia lub wieczoru. Zawodowy kucharz przybliża uczestnikom zajęć tajniki kuchni (np. francuskiej, włoskiej lub tajskiej) i uczy przygotowywania tradycyjnych dań, charakterystycznych dla każdego kraju. Można poznać nowe sposoby łączenia składników, tajemnice kuchni świata, sekrety przyprawiania potraw i rozwijać kulinarną pasję. Na kursie przygotowywania sushi praca odbywa się pod okiem doświadczonego sushi mastera. Podczas samodzielnego robienia sushi posiada się gwarancję użycia świeżych składników, a jego smak jest niejednokrotnie o wiele lepszy niż w japońskich restauracjach. Na zajęciach poznaje się rodzaje tej potrawy oraz sposób jej przyrządzania: gotowania ryżu, filetowania ryb, skręcania i krojenia rolek. Kucharz przedstawia także historię sushi oraz opowiada o dobrych manierach, które obowiązują przy japońskim stole.
Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!