Cynk – na wiele problemów!

Czujesz, że jest z tobą coraz gorzej, nie masz apetytu, cierpisz na chroniczne zmęczenie, pojawiają się problemy z koncentracją? Do tego dochodzą inne kłopoty jak wypadające włosy i łamiące się paznokcie? Jeśli tak, to bardzo możliwe, że brakuje ci cynku w organizmie. Dlaczego tak się dzieje? Co można na to poradzić? W jakich pokarmach znajdziemy cynk?

Reklama

Zbyt mała ilość występuje dlatego, że spożywamy za mało produktów, które go zawierają. To niestety wpływa na wymienione wyżej problemy, które w dłuższym okresie stają się bardzo frustrujące. Wpływają na ogólną sprawność, samopoczucie, powodują, że zaczynamy popadać w posępny nastrój.

Dlaczego cynk jest tak ważny?

Chociaż w organizmie nie mamy go zbyt wiele (są to śladowe ilości na poziomie 1,5-2,2 g), to ma niebagatelne znaczenie. Wpływa na lepszą pracę różnych organów, jak trzustka czy prostata, bierze udział w przemianie białek tłuszczów i węglowodanów. Ochrania nas przed różnymi chorobami – przeziębieniem i grypą, zapaleniem spojówek czy grzybicą. Poprawia się nasza odporność, łagodniej odczuwamy różne objawy, szczególnie chorób autoimmunologicznych. Ponadto polepsza sprawność intelektualną, zapobiega demencji, pomaga w leczeniu depresji i schizofrenii.

Większość ma za mało cynku w organizmie

Jak wspomnieliśmy na początku, nie spożywamy produktów bogatych w cynk, więc nam go brakuje. Jak nawet spożywamy takie pokarmy, to w zbyt małych ilościach, więc sytuacja nie staje się widocznie lepsza. Jakby tego było mało, wchłanianie cynku bywa utrudnione. Z drugiej strony dodatkowo sobie przeszkadzamy, spożywając za dużo cukrów, produktów bogatych w błonnik (na przykład otręby) czy miedź, a także pijąc alkohol. Na niedobór szczególnie podatne są osoby z chorobami przewodu pokarmowego, makrobiotycy czy osoby kochające jeść słodycze. Problemy też mają ciężarne i sportowcy, a to przez zwiększone zapotrzebowanie na cynk.

Gdzie znajdziemy cynk?

Co więc jeść, aby mieć odpowiednią ilość cynku w organizmie i by nie mieć kłopotów związanych z jego niedoborem? Największą zawartość cynku mają małże oraz ostrygi wędzone i surowe. To może wydawać się trochę dziwaczne, bo nie często spożywa się takie produkty, ale nic straconego, bo jest wiele innych pokarmów, które są bogate w cynk. Znajdziemy go w wątrobie cielęcej i wieprzowej, tłustym serze (ementaler), kaszy gryczanej, groszku zielonym i fasoli białej. A poza tym w pestkach dyni, gorzkiej czekoladzie i migdałach.

Warto uwzględnić cynk w swojej diecie, by odczuć zmianę, która wpłynie na każdą dziedzinę życia.

VN:F [1.9.18_1163]
Ocena: 0.0/10 (liczba ocen: 0)


Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz