Gazy techniczne – dwutlenek węgla (co2).

Dwutlenek węgla jest produktem spalania, czyli utleniania substancji organicznych. Występuje obficie w kopalniach, gorzelniach, cukrowniach i wielu innych zakładach przemysłowych. W temperaturze pokojowej CO2 jest bezbarwnym i bezwonnym gazem, który dobrze rozpuszcza się w wodzie. Pod normalnym ciśnieniem gaz ten przechodzi ze stanu stałego w gazowy, z pominięciem fazy ciekłej w temperaturze -78,5 stopnia Celsjusza. Zwiększone ciśnienie umożliwia jego skraplanie w temperaturze – 57 stopni Celsjusza.

Reklama

gazWłaściwości fizyczne dwutlenku węgla sprawiają, że jest on szeroko wykorzystywany w przemyśle chłodniczym. Używa się go zarówno jako środka chłodniczego, w postaci stałej, zwanej „suchym lodem”, jak również jako czynnika chłodniczego w instalacjach chłodniczych. Na popularność CO2 wpływa również fakt, że nie jest on szkodliwy dla środowiska naturalnego w takim stopniu, jak inne gazy używane w procesach chłodniczych, czyli freony. Dwutlenek węgla oraz amoniak są w chwili obecnej najczęściej wykorzystywanymi czynnikami chłodniczymi, stosowanymi w chłodnictwie.

Bardzo niskie temperatury parowania CO2 decydują o skróceniu czasu potrzebnego do zamrażania produktów. Zasada chłodzenia i mrożenia polega na wykorzystaniu faktu, że substancje rozprężając się (parując) pobierają ciepło z otoczenia. Ta zasada wykorzystywana jest w lodówkach i zamrażarkach.  Stosowanie dwutlenku węgla, który paruje w temperaturze – 50 stopni Celsjusza pozwala o skrócenie czasu zamrażania produktów spożywczych o 25-30 procent. Szybkie zamrożenie w niskiej temperaturze owoców i warzyw sprawia, że zamarzająca woda nie niszczy ich wewnętrznej struktury i po rozmrożeniu nie zamieniają się w papkę.

Dwutlenek węgla jest gazem technicznym, używanym w spawaniu niektórych gatunków stali. Używa się go jako gazu ochronnego w mieszaninie z argonem. CO2 ma również zastosowanie w odlewnictwie, gdzie w połączeniu z innymi dodatkami używa się go jako środka łączącego ziarna piasku. Powszechność dwutlenku węgla przekłada się bezpośrednio na jego wykorzystanie w różnych gałęziach przemysłu.  CO2 jest gazem tanim i łatwym w uzyskaniu w warunkach przemysłowych, nawet przy normach czystości, jakie obowiązują w przemyśle spożywczym. Ogrodnictwo: szklarnie  – wzrost roślin wymaga dostępności wody, świała, substancji mineralnych i CO2, wykorzystywanych w procesie fotosyntezy do produkcji związków organicznych. Efektem zwiększenia stężenia dwutlenku węgla w atmosferze szklarniowej (z 400 ppm do 1000 ppm) jest stymulacja wzrostu niektórych roślin, a tym samym 20-procentowy wzrost wydajności produkcji roślinnej (pomidorów, truskawek, ogórków oraz roślin doniczkowych i kwiatów ciętych, papryki

Stopka autorska: Dwutlenek węgla – http://www.bartcowiak.pl

VN:F [1.9.18_1163]
Ocena: 6.0/10 (liczba ocen: 2)


Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz