To jedna z powszechnych usterek. Z reguły zresztą, zdarza się w najmniej oczekiwanym momencie. Na przykład gdy mamy dużo kuchennych przygotowań. Niestety, zatkany zlew naprawdę nie wybiera i nie ma litości. Gdy już zdarzy się nam taki problem, mamy dwa warianty wyjścia. W pierwszym przypadku, możemy spróbować samodzielnie uporać się z tą usterką. Trzeba tylko wykorzystać odpowiednie sposoby.
Zastosowanie środków chemicznych
Są pewne środki, które od lat uznawane są niezawodne podczas przepychanie rur. Jednocześnie trzeba pamiętać, ze trzeba zachować szczególną ostrożność. Kontakt bezpośredni z chemią będzie naprawdę ryzykowny dla naszego zdrowia. W jaki sposób odetkać taki zlew? Przede wszystkim pamiętajmy o tym, by zastosować rękawice ochronne z gumy. Wynika to z faktu, że kontakt środka udrażniającego ze skórą może spowodować podrażnienie lub reakcję alergiczną. Dodatkowo jeszcze pamiętajmy o otwarciu okien, by zwiększyć przepływ powietrza w kuchni.
Sposoby domowe – sprawdzone
Ocet i soda oczyszczona – ten duet może pomóc nieźle w odetkaniu zlewu. Jednocześnie trzeba pamiętać, żeby zachować odpowiednią kolejność. Najpierw – szklanka sody, dopiero później szklanka octu. Odlew trzeba zatkać korkiem albo naczyniem ze względu na wydostające się opary, które mogą drażnić śluzówkę. Taki zabieg często jest wystarczający. Co jednak w sytuacji, gdy nie będzie efektu?
Konieczne wsparcie fachowców
Wówczas trzeba naprawdę sprawnie się zorganizować i skontaktować z profesjonalistami. Tu trzeba powiedzieć, że przede wszystkim taka opcja jest sprawdzona że względu na to, że mamy do czynienia z dostępem do profesjonalnego sprzętu. Tak, znacznie bardziej profesjonalnego niż sama domowa rączka do przepychania. Warto tutaj pamiętać, że często zatkanie zlewu może się wiązać z mechanicznym uszkodzeniem rury lub dostaniem się jakichś drobin lub ciał obcych do przestrzeni odpływu. Jeśli chodzi o eliminację takich usterek i przepychanie rur Stankan będzie zdecydowanie doskonałym wyborem.
Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!