Kawa włoska to jeden z rodzajów kawy według typologii uwzględniającej sposób jej przyrządzania. Kaw włoskich jest mnóstwo – nie na darmo przecież Włochy uważane są przez niektórych za europejską stolicę kawy. Włochy są pierwszym krajem europejskim, w którym pojawiła się mała czarna – w dużym stopniu wyjaśnia to bogatą i wciąż pielęgnowaną kulturę picia kawy w tym kraju.
Gdy pada hasło kawa włoska najczęściej w pierwszej kolejności myślimy o espresso. Bardzo mocna, czarna kawa podawana w malutkich filiżankach jest już napojem kultowym. Co ciekawe, proces jej przygotowania wcale nie przebiega szybko (jak moglibyśmy wnioskować po nazwie tego typu kawy). Na początku jej ziarna parzy się przy pomocy pary wodnej w specjalnym ekspresie – pozwala to na wydobycie wyjątkowego, intensywnego smaku i aromatu charakterystycznego dla tej kawy.
Espresso stanowi bazę dla wielu innych kaw włoskich – w pierwszej kolejności warto wspomnieć o jednej z odmian tej kawy – espresso coretto. Najprościej ujmując, jest to zwyczajne espresso z dodatkiem smakowego likieru. Na bazie espresso powstają też inne, bardzo popularne napoje, które można uznać za klasyki kawy włoskiej – macchiato i cappuccino. Tę pierwszą kawę przygotowuje się mieszając espresso z odrobiną mleka. Aby przygotować cappuccino należy zmieszać espresso z mlekiem, które najpierw spieniliśmy. Jak uzyskać spienione mleko? Sposobów można wymieniać kilka, jednak najczęściej specjalnie ubija się je w przystosowanym do tego ekspresie do kawy.
Stopka autorska: kawa włoska – http://kaldicoffee.pl
Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!