Turystycznych walorów Hiszpanii wymienić można całe mnóstwo. Kraj ten przyciąga każdego roku miliony turystów, a o jego atrakcyjności decyduje wiele atutów – wspaniałe zabytki, sprzyjające wypoczynkowi wybrzeże Morza Śródziemnego, interesująca kultura, zwyczaje etc. Kurorty wypoczynkowe takie jak Lloret de mar są w sezonie letnim oblegane przez tłumy gości z zagranicy.
Przy tej okazji warto wspomnieć o jeszcze jednej bardzo istotnej kwestii. Będąc czy to w Lloret de mar, czy Madrycie, czy też w jakimkolwiek innym mieście, obowiązkowo należy skosztować specjałów hiszpańskiej kuchni. Znana jest ona ze swej różnorodności. Składają się na nią zarówno typowe, śródziemnomorskie dania, jak też i te kojarzone z ludami pasterskimi czy tradycjami morskimi. Spośród tych najbardziej znanych należy wymienić takie jak paella (potrawa na bazie ryżu), gazpacho (chłodnik przyrządzany głównie ze świeżych pomidorów), tapas (przekąski), churros (smażone na głębokim oleju paluszki z ciasta będące zwykle dodatkiem do kawy). Ogromne urozmaicenie kuchnia hiszpańska zawdzięcza wpływom wielu innych kultur jak arabska czy francuska.
Ponadto Hiszpania słynie między innymi z tego, że każdy jej region ma swoje odrębne tradycje – tak więc tyczy się to także i potraw. Nie wolno w tym momencie zapomnieć o słynnych winach rodem z tego kraju – takich jak malaga czy sangria. W każdym bądź razie oferta kulinarna Hiszpanii z całą pewnością zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy, coś dobrego dla siebie znajdzie tu każdy.
Z pewnością kuchnia Hiszpańska w znaczący sposób wpływa na to, jak dużym zainteresowaniem turystów z Polski, cieszy się ten kraj. Bez wątpienia zainteresowanie wypoczywaniem właśnie tam, będzie w kolejnych latach tylko systematycznie się powiększało. Miejmy nadzieję, że Hiszpania nie stanie w miejscu i dalej będzie rozwijała swoją ofertę – również pod względem kulinarnym. Wtedy wszyscy z pewnością to docenimy.
Stopka autorska: Hiszpania – http://ehiszpania.org/
Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!