Liść laurowy, czy wawrzyn szlachetny?

Liść laurowy (szlachetny) swoje początki bierze z krajów śródziemnomorskich. Wieńcami laurowymi były zdobione głowy zacnych poetów, bohaterów oraz olimpijczyków. Liście od wieków wykorzystywane są w kuchniach całego świata.

Reklama

Liść laurowy ma małe 3 cm. liście, do gotowania stosujemy suszone liście bobkowe. Mają charakterystyczny mocny zapach oraz gorzkawy smak. Liśćmi przyprawiamy głównie zupy tj. żurek, grochówka, ale również dodajemy je do rosołu lub innej „lżejszej” zupy. Jest idealna przyprawą do marynat mięsnych zwłaszcza do dziczyzny czy wołowiny, liść laurowy wzbogaci również smak i aromat sosów i gulaszu. Trzeba pamiętać aby koniecznie wyciągnąć Wawrzyńca po skończeniu gotowania – pozostawienie go sprawi, że potrawa stanie się gorzkawa. Bobek wspomoże walkę z insektami. Dodany do pojemnika z ryżem lub mąką odpędzi wołki zbożowe.

liść laurowy

Liść laurowy przydatny także w domowej apteczce. Dodawany regularnie do potraw poprawi trawienie, wspomoże pracę wątroby( wytwarzając żółć), pobudzi apetyt.

Dodany do kąpieli odpręży i uspokoi nasz organizm. Odpowiednio przygotowany napar pozwoli na wygrana walkę z łupieżem. Skóra po takiej kąpieli odzyska swój kolor, będzie oczyszczona z toksyn. Liść laurowy, jak i inne przyprawy o mocnym aromacie wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym. Jako przyprawa o długo trwałym zapachu jest dodawana do męskich perfum, oraz maści rozgrzewających. Nie należy przesadzać z nadużyciem liścia laurowego w postaci naparu, ponieważ nadmierna ilość może wywołać halucynacje.

Liściasta apteczka

W kuchni króluje jako przyprawa do wielu „ciężkich” zup takich jak fasolowa, żurek, grochówka. Jest wspaniałym dodatkiem do marynat mięsnych, sosów, zapiekanek czy gulaszu. Podkreśli wspaniały smak i aromat każdej potrawy z dziczyzny czy wołowiny .

Liść laurowy, bo o nim mowa ma szeroki wachlarz zastosowań. Napotkamy go właściwie wszędzie. W medycynie znany jest jako zioło poprawiające trawienie, pomagające w pracy wątroby, pobudza apetyt. Ma wartości przeciw zapalne, więc stosowany jest przy przeziębieniach oraz chorobach układu oddechowego. W jego olejkach zawarte są substancje bakteriobójcze. W dziedzinie kosmetyki dodawany jest do perfum o korzennej nucie. Wspomaga walkę z łupieżem i trądzikiem.

Domowe wykorzystanie wawrzynu szlachetnego

Dzięki substancja poprawiającym krążenie podczas kąpieli nasza krew popłynie szybciej, a skóra oczyści się i odzyska prawidłowy kolor. W aromaterapii wykorzystywany jest do uspokojenia i wyciszenia organizmu. Stosowany również w neurologii. Nasze drogi oddechowe oczyszczą się.

wawrzyn szlachetny

Liść laurowy stanie się lekiem jeżeli cierpimy na przewlekłe bóle żołądka. Należy zalać kilka liści bobkowych wrzątkiem i parzyć pod przykryciem 30 min. Pić 3 razy dziennie przez kilka dni. Taki napar oczyści nasz organizm z toksyn. Objawi się to nadmiernym poceniem oraz częstym oddawaniem moczu.

Podsumowanie

Do gotowania dodajemy go na samym początku, ponieważ pod wpływem ciepła i wolnego parzenia uwalnia swoje właściwości i aromat. Po zakończeniu przygotowywania potrawy liść bobkowy należy jak najszybciej wyciągnąć, ponieważ pozostawi charakterystyczny smak.

Stopka autorska: Więcej na www.najlepszeprzyprawyswiata.pl/lisc-laurowy



Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz