Jak otworzyć lokal gastronomiczny?

Rynek gastronomiczny to dość dynamiczna branża. Wciąż co prawda konsumujemy mniej na mieście niż przeciętny mieszkaniec Europy Zachodniej to jednak można zauważać tendencję zwyżkową. Dlatego też nie może dziwić iż wiele osób decyduje się na otwarcie właśnie biznesu gastronomicznego.

Reklama

restauracjaZanim jednak przystąpimy do sprzedaży przepysznych dań powinniśmy przeanalizować kilka czynników. Najważniejszy z nich to kalkulacja kosztów. Jak doskonale wiadomo w tej branży najdroższe są urządzenia gastronomiczne. Urządzenia gastronomiczne do produkcji pysznych dań mogą kosztować minimum kilkadziesiąt tysięcy złotych, w zależności od tego jaki rodzaj gastronomii chcemy prowadzić. Urządzenia gastronomiczne powinny być przede wszystkim nowe. Można co prawda zdecydować się na zakup używanych, jednakże ryzyko awarii się zwiększa, a przez to możemy mieć przestoje w pracy kuchni.

Zanim jednak zaczniemy wybierać urządzenia gastronomiczne do restauracji powinniśmy realnie ocenić nasze szanse na rynku. Wybór lokalu to kluczowa kwestia. Nasz lokal powinien spełniać dwie cechy: być doskonale widoczny przez wiele osób oraz posiadać przyzwoity metraż. Dlatego też szukamy lokali dużych, znajdujących się przy ciągach pieszych bądź drogach o dużym natężeniu ruchu.
Również adaptacja lokalu jest kwestią do rozważenia. Często bywa tak iż musimy inwestować w lokal od podłogi po sufit. Jak wiadomo generalne remonty to dość poważna sprawa, która może wpędzić nas w wysokie koszta.

Ostatni etap to dobranie odpowiedniego personelu. Jeżeli chcemy aby nasza knajpa była naprawdę znana i lubiana musimy zainwestować również w ten aspekt. Na kuchni nie mogą pracować przypadkowi ludzie.

Stopka autorska: urządzenia gastronomiczne – http://www.gastroeco.pl/

VN:F [1.9.18_1163]
Ocena: 1.0/10 (liczba ocen: 1)


Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz