Masło shea – właściwości oraz zastosowanie kosmetyczne

Aktualnie coraz popularniejszym półproduktem kosmetycznym jest masło shea.  Otrzymywane jest ono z afrykańskiego drzewa masłosz parka. W trakcie  pierwszego zbioru olejku z masłosza, jaki ma właśnie formę masła, osoby zbierające świętują. W tych miejscach masło shea albo inaczej karite, wykorzystuje się na mnóstwo sposobów – jednakowo w kuchni, jak i w pielęgnowaniu skóry i leczniczo.

Reklama

Zastosowanie kosmetyczne masła shea

karite

U nas przyjęło się kosmetyczne zastosowanie. Masło karite wykazuje bowiem wyjątkowo pozytywne oddziaływanie na ciało i włosy. Ma ono niezbędne kwasy tłuszczowe, dbające o stopień nawilżania skóry, zapobiegają wysuszaniu, albo zmniejszeniu jędrności. Oprócz tego składniki tego masła oddziałują na twarz antybakteryjnie i ochronnie, dzięki czemu możliwe jest leczenie różnorodnych jej braków. Stąd ogromna popularność kremów do ciała z masłem shea, zapobiegających podrażnieniom jak i rozstępom, podczas zimowych miesięcy ochraniają przed złym działaniem mrozu, a podczas lata są naturalnego pochodzenia filtrem przeciw promieniowaniu UV. Tak samo często masło shea pojawia się w produktach do twarzy – pomaga tam ono chronić cerę przed starzeniem, dodawać jej promiennego kolorytu oraz przeciwdziałać stracie nawilżenia. Warto dodać że jest ono dobre do każdego typu skóry – zarówno suchej, jak również trądzikowej. Kobiety bardzo uwielbiają produkty do rąk z tym masłem – dbają one o nie tylko powierzchnię rąk wystawianych ciągle na wpływ negatywnych czynników, ale też paznokcie, jakie stają się wzmocnione i atrakcyjne.  Tak samo cenione jest działanie masła shea na loki –  dostać można duża produktów do włosów, posiadających w swoim składzie ten produkt. Pomaga on suchym, puszącym się włosom, bez podatności na układanie lub z podobnymi problemami.

Jakie masło shea najlepiej kupić?

Zamiast kupowania gotowych kosmetyków z masłem shea można także zdecydować się na zakup shea w prostej postaci, czyli półproduktu. Dobrze jest jednakże kupować to które nie było rafinowane, dlatego że rafinacja pozbawia ten produkt dużej ilości wartościowych, odżywiających składników i właściwości. Masło rafinowane jesteśmy w stanie najczęściej poznać po tym, że jest ono jasne, w zasadzie białe, a do tego bez zapachu. Lepiej zatem nieco dopłacić i nabyć to, jakie w rzeczywistości będzie działać.

Stopka autorska: www.masloshea.edu.pl

VN:F [1.9.18_1163]
Ocena: 9.0/10 (liczba ocen: 1)


Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz