Sposób, w jaki przechowujemy żywność w naszym domu ma ogromne znaczenie zarówno dla naszego zdrowia, jak i środowiska. Chodzi tu bowiem nie tylko o względy higieniczne, ale także problem marnowania jedzenia, który jest wynikiem złego rozporządzania zasobami z lodówki i spiżarni. Na szczęście istnieje kilka podstawowych zasad, które pozwolą nam nie tylko zaoszczędzić pieniądze na żywności, co również kontrolować terminy ich przydatności do spożycia. Wówczas będziemy mieć gwarancję na to, że zjadane przez nas posiłki będą w pełni wartościowe, smaczne i zdrowe.
Prawidłowe przechowywania żywności możemy rozpatrywać w trzech podstawowych kategoriach. Chodzi tu zarówno o wybór odpowiedniego miejsca dla danej grupy pokarmów, jak również dobranie odpowiedniej temperatury i selekcję – jeśli data przydatności do spożycia skończyła się, taki produkt bezwzględnie należy wyrzucić.
MIEJSCE PRZECHOWYWANIA PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH
Produkty spożywcze, takie jak nabiał, warzywa, owoce czy już otwarte konserwy powinniśmy przechowywać w chłodnym miejscu, a więc w lodówce. Wbrew pozorom samo ich rozmieszczenie ma w tym przypadku nie małe znaczenie. Generalnie jednak zasada jest taka – na górnych półkach, gdzie temperatura jest wyższa niż na dolnych przechowujemy produkty mleczne, a więc: mleko, kefiry, jogurty, na środkowej produkty o krótkiej trwałości, takie jak biały ser, twarożek, pokrojona wędlina czy ugotowana zupa. Na dolnych półkach mamy natomiast specjalne pojemniki na warzyw i owoce, przy czym warto wyłożyć je również specjalną, antypleśniową matą, która opóźni procesy gnicia. W tej części możemy też trzymać twarde sery oraz kiełbasy w hermetycznie zapakowanych torebkach. Na bocznych półkach natomiast powinniśmy ustawić rozpoczęte przetwory, a więc słoiki z dżemami, ketchup, majonez, nieumyte jajka.
Suche produkty, jak np. ciastka, suszone grzyby, zioła czy nie ugotowany makaron, ryż i kasze należy trzymać w chłodnym, zacienionym miejscu. Najlepiej przekładać je z torebek, do hermetycznie zamykanych blaszanych, metalowych lub szklanych pojemników. Wówczas nie złapią wilgoci i nie zalęgną się wewnątrz mole spożywcze. Na świeże bułki i chleb natomiast powinniśmy mieć specjalny pojemnik na pieczywo – metalowy lub drewniany. Pamiętajmy jednak, by miał on w środku dziurki, które zapewniają prawidłową wentylację powietrza. By przedłużyć chrupkość chleba tuż po zakupieniu, jeszcze ciepły, należy wyjść z folii, przełożyć do lnianej lub płóciennej torebki, zawinąć workiem foliowym i włożyć do chlebaka.
TEMPERATURA PRZECHOWYWANIA PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH
Świeże mięso, ryby, owoce morze, nabiał, tłuszcze oraz owoce i warzywa powinno się trzymać w chłodnym miejscu według zasad przechowywania produktów spożywczych w lodówce. Do zamrażalki natomiast śmiało możemy wkładać wszystkie te produkty z wyjątkiem nabiału, tłuszczy o owoców (chyba, że wcześniej zostały zagotowane z cukrem, jak na przetwory). Mięso wówczas prawidłowo przechowuje się do maksymalnie 3 miesięcy, ryby i owoce morza nawet do ośmiu, warzywa zaś nawet przez rok czasu. Wyjątkiem są tu tylko warzywa kapustne, których w ogóle nie powinno się mrozić, ponieważ niska temperatura uszkadza ich strukturę.
Produkty zbożowe natomiast powinny być przechowywane w plastikowych lub szklanych pojemnikach w szafkach, gdzie występuje temperatura pokojowa. Świeże pieczywo natomiast, jeśli chcemy, by zachowało swoje walory smakowe, można też mrozić w zamrażalce, gdzie może leżeć nawet przez kilka miesięcy.
TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA – to ostatnia wytyczna, której powinniśmy się trzymać, by nasze zapasy żywieniowe były zawsze zdatne do spożycia. Warto tu po prostu kontrolować zamieszczone na opakowaniach przez producenta terminy przydatności i starać się spożywać nasze zapasy żywieniowe przed ich końcem. Produkty garmażeryjne, świeże wędliny, sery, resztki z obiadu natomiast nie powinno się trzymać w lodówce dłużej niż 3 dni.
Stopka autorska: emako.pl – pojemnik na pieczywo
Zostaw komentarz