Sezon na owoce leśne

Owoce leśne, są nie tylko smaczne, ale również bogate w wiele cennych składników, które mogą pomóc obniżyć cholesterol. Dieta osób z wysokim cholesterolem w okresie jesiennym powinna obfitować w te sezonowe owoce.

Reklama

Na wysoki cholesterol, dieta zawierająca składniki o właściwościach obniżających jego stężenie ma istotne znaczenie w zmniejszaniu ryzyka chorób układu krążenia. Warto korzystać z sezonowych dobrodziejstw. Owoce leśne to nie tylko wspaniała, słodka przekąska. To również bogactwo wielu różnych składników pozytywnie oddziaływujących na organizm. Letnia dieta w czasie sezonu owoców leśnych może również pomóc zadbać o linie i obniżyć wysoki cholesterol.

Póki sezon trwa

Powinniśmy korzystać z sezonu owoców leśnych. Te drobne owoce: maliny, borówki, jeżyny, poziomki czy aronia powinny każdego dnia stanowić stały element naszej diety. By dłużej cieszyć się smakiem, ale również korzystać z ich właściwości zdrowotnych powinniśmy je mrozić, suszyć czy przygotowywać w postaci przetworów domowych. Warto je jadać samodzielnie lub jako dodatek do koktajlu.

Pyszne i zdrowe

Owoce leśne to bogactwo witamin – A, E, C, z grupy B oraz minerałów: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas. Istotne znaczenie zdrowotne mają zawarte w tych owocach barwniki tzw. antocyjany, które wraz z pozostałymi składnikami wykazują silne działanie antyoksydacyjne (walczą z wolnymi rodnikami). Owoce leśne odznaczają się również wysoką zawartością błonnika. Stąd choć owoce te są drobne dają na długo uczucie sytości.

Dieta na wysoki cholesterol

Owoce leśne powinny być stałym elementem menu osób, które mają wysoki cholesterol. Dieta obfitująca w te owoce dostarcza znacznych ilości antyoksydantów, które zapobiegają utlenianiu cholesterolu, wzmacniają naczynia krwionośne – uelastyczniają je i hamują odkładanie się w nich złogów złego cholesterolu. Składnikiem pomocnym w obniżaniu cholesterolu jest też błonnik pokarmowy. Ma to szczególne znaczenie w profilaktyce i leczeniu miażdżycy oraz zmniejszaniu ryzyka chorób układu krążenia.
Owoce leśne na inne choroby

Owoce leśne polecane są też w profilaktyce i leczeniu innych chorób, m.in.:

  • jagody są szczególnie zalecane osobom z nadciśnieniem, pomocne są w leczeniu schorzeń oczu, dzięki zawartości antocyjanów. W dolegliwościach gastrycznych świeże owoce ułatwiają trawienie i mają lekkie działanie przeczyszczające, zaś suszone – zapierające.
  • maliny oraz napar z liści malin, odznaczające się wysoką zawartością witaminy C oraz kwasu salicylowego (pochodnej kwasu acetylosalicylowego występujący w aspirynie). Działają napotnie, przeciwzapalnie i obniżają gorączkę. Soki i napary z liści wzmacniają odporność i oczyszczają z toksyn oraz mają właściwości rozkurczowe (będą działały przeciwbólowo).
  • jeżyny, bardzo korzystnie działają w chorobach przewodu pokarmowego, zwłaszcza przy skłonnościach do wzdęć i biegunek. Zaleca się je również w anemii oraz infekcjach i chorobach nerek (mają właściwości moczopędne).
  • aronia, pomaga na infekcje układu moczowego oraz przy obniżaniu ciśnienia krwi, wspiera ochronę przed wieloma chorobami oczu (takimi jak jaskra czy zaćma).Sok z aronii to świetny sposób na wzmocnienie odporności.