Tradycyjne polskie potrawy w wersji wegetariańskiej

Kuchnia polska to nie tylko dania mięsne, sporo znajdziemy tutaj warzyw. Ale i tradycyjne mięsne dania można przerobić w pyszne wersje wegetariańskie. Jak tego dokonać? W tym artykule dowiesz się, jak zrobić tradycyjne polskie dania w wersji wegetariańskiej.

Reklama

Przede wszystkich w kuchni polskiej mamy szeroki wybór potraw mącznych, takich jak pierogi, placki ziemniaczane, kluski i wiele więcej. Pyszną alternatywą dla tradycyjnego kotleta mielonego są prażuchy – placki z ziemniaków (przepis http://www.codogara.pl/4923/tradycyjna-prazucha/)

Krokiety

Krokiety nie muszą być daniem mięsnym. Wszystko zależy od farszu. Warto wypróbować nadzienie z pieczarek, kukurydzy, cieciorki lub zwyczajnie kapusty.

Składniki:

– 1 jajko

– 1 szklanka mąki

– 1 szklanka wody

– 1 szklanka mleka sojowego

– olej do smażenia

Nadzienie: 500 gram pieczarek, 300 kram kapusty, 1 cebula.

Do smażenia: bułka tarta, 1 jajo

Przygotowanie: miksujemy składniki na ciasto i smażymy standardowe naleśniki. Kroimy pieczarki a następnie przesmażamy cebulę, kapustę i pokrojone pieczarki. Nakładamy porcję nadzienia na naleśnik, zwijamy go, obtaczamy w jajku i bułce tartej i ponownie smażymy.

Bigos wegetariański

Składniki:

– 2 kg kapusty kiszonej

– 4 duże cebule

– 2 marchewki

-2 jabłka

– 500 gram pieczarek

– 200 gram grzybów

– 1 szklanka suszonych śliwek

– 1 szklanka rodzynek

– 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

– 1 łyżeczka majeranku suszonego

– pół garści ziela angielskiego

– 100 ml oliwy

Sposób przygotowania:

Aby przyrządzić bigos wegetariański, potrzebujemy zmielić suszone grzyby. Następnie obieramy jabłka i wycinamy im gniazda nasienne. Ścieramy je na tarce. Obieramy również cebulę, po czym kroimy ją w kostkę – podsmażamy ją również na oleju, dodając do niej startą i obraną marchew. Następnie dorzucamy plasterki pieczarek i dusimy całość.

Do dużego garnka wkładamy kapustę i dodajemy cebulę, pieczarki, grzyby, jabłka, śliwki, rodzynki oraz przyprawy. Dolewamy taką ilość wody, by kapusta była przykryta całkowicie z zapasem około 1,5 cm. Gotujemy bigos na wolnym ogniu przez około dwie godziny pod przykryciem. Na koniec próbujemy i doprawiamy do smaku.

Rosół wegański

Składniki:

– 5 marchewek

– 2 korzenie pietruszki

– 1 seler z nacią

– 2 cebule

– 1 por

– jedna gałązka lubczyku

– 3 liście laurowe

– 5-6 ziaren ziela angielskiego

– 3 łyżki oliwy z oliwek

– ¼ korzenia imbiru

– sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Obieramy marchew, pietruszkę i seler, kroimy na większe kawałki i wkładamy do garnka. Zielona nać selera doda intensywności. Obieramy również cebulę, nacinamy ją i opiekamy nad palnikiem. Następnie wkładamy ją do garnka oraz umytego i pokrojonego pora wraz z przyprawami. Wlewamy około 3 litry wody. Na koniec dopełniamy mieszankę oliwą. Tak przygotowane warzywa gotujemy na niewielkim ogniu przez co najmniej 2 godziny. Rosół serwujemy z makaronem, lanymi kluskami lub kaszą jaglaną.



Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz