Zdrowe słodycze

Słodycze wcale nie muszą być niezdrowe! Jeśli przygotujemy je samodzielnie mogą stać się zdrową przekąską w ciągu dnia.

Reklama

muffinyKto z nas nie lubi zajadać się słodyczami? Chyba nie ma takiej osoby na świecie, która opowiedziałaby na to pytanie negując. Niestety, batoniki, słodzone napoje, lody a nawet soki kupowane w katonach mają zbyt dużą ilość cukrów i tłuszczy, co zdecydowanie źle wpływa na nasz ogarniam, a przede wszystkim przyczynia się do odkładania brzydkich fałdek na brzuszku… Jeśli nie chcemy rezygnować ze słodyczy na co dzień, warto poznać kilka sprawdzonych przepisów na zdrowe i pyszne słodycze.

1. Zdrowe sałatki i deserki owocowe

Jeśli mamy ulubione owoce (jagody, maliny, truskawki, banany, jarzyny czy porzeczki) to róbmy z nich sałatki owocowe. Kierujemy się zasadą – im więcej, tym lepiej. Każdy owoc posiada wiele witamin i minerałów, które mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Oto nasze propozycje:

Sałatka owocowa: Skrój 1 banana, kiwi, jabłko i brzoskwinię. Wymieszaj wszystkie owoce a następnie dodaj kilka sztuk truskawek i delektuj się smakiem sezonowych owoców. Mają one w sobie tyle słodyczy, że z pewnością zniwelują Twoją niepohamowaną chęć sięgnięcia po coś słodkiego.

Deserek owocowy: Do pucharka połóż na spód kilka biszkoptów (3-4 sztuki). Następnie dodaj jogurt naturalny i posyp go pokrojonymi na drobne kawałeczki orzechami laskowymi lub migdałami. Polej całość odrobiną zagęszczonego soku np. malinowego i udekoruj górę Twoimi ulubionymi owocami. Taki deserek wraz z dwoma łyżkami musli możesz zjadać również na śniadania.

2. Pucharki lodowe

Zamiast lodów wybieraj lekkie sorbety, które robi się na bazie owoców. Możesz zmieszać 2-3 gałki o różnych smakach a następnie przyozdobić je owocami i pokruszonymi orzechami.

3. Ciasteczka owsiane

Takie ciasteczka można jeść bez obaw o linię. Płatki owsiane przyśpieszają przemianę materii i mają potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu witaminy z grupy B. Dokładając do ciasteczek pestki dyni lub słonecznika wzbogacamy je dodatkowo o witaminę młodości E.

Przepis: Rozpuść w rondelku kostkę masła i dodaj do 5 łyżek miodu. Wsyp 200 g płatków musli oraz garść żurawiny i pestek słonecznika. Wymieszaj składniki i przełóż je do formy wyłożonej pergaminem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

4. Babeczki z owocami

Popularne muffinki mogą być o wiele zdrowsze, jeśli do podstawowych składników dodamy owoce, dżemy lub płatki owsiane. Do przygotowania takich zdrowych babeczek potrzebna będzie specjalna forma, najlepiej silikonowa forma do muffinek na 12 sztuk, która można kupić w każdym sklepie. Ciasto nakładamy wtedy do papilotek, które wcześniej umieszczamy w “dołkach”.

Nasza propozycja:

Składniki: 250 g mąki, 2 jaja, 250 g jogurtu lub maślanki, 100 g cukru, 75 ml oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g świeżych owoców (malin, truskawek lub jagód).

Sposób wykonania:
1. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
2. Jaja, jogurt, cukier i olej utrzeć.
3. Połączyć składniki mokre i suche, dodać ulubione owoce.
4. Całość dobrze wymieszać, a następnie do każdej foremki nałożyć do 3/4 wysokości ciasto.
4. Muffinki wstawić do rozgrzanego do temp. 180°C piekarnika i piec 20-25 minut.

Stopka autorska: emako.pl – forma do muffinek

VN:F [1.9.18_1163]
Ocena: 0.0/10 (liczba ocen: 0)


Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz