Czy silikon jest bezpieczny?

Wraz ze wzrostem popularności silikonowych akcesoriów kuchennych pojawia się, szczególnie w internecie, wiele opinii dotyczących jego rzekomej szkodliwości. Warto przyjrzeć się faktom, zamiast wierzyć ślepo temu, co pojawia się na forach dyskusyjnych, a często wpisy te pochodzą od osób, które same z akcesoriów silikonowych nie korzystają.

Reklama

łyżeczki silikonoweNajczęściej silikon zestawia się w porównaniach z dwoma różnymi materiałami: tworzywami sztucznymi oraz metalami, a zwłaszcza stalą szlachetną oraz wykonanymi ze stali niższej jakości, chromowanymi akcesoriami.

Teoretycznie akcesoria kuchenne z tworzyw sztucznych są bezpieczne. Problem polega na tym, że polimery syntetyczne depolimeryzują w wysokich temperaturach – nawet jeśli akcesoria nie są uszkodzone, powstają w nich mikroubytki i monomery tworzyw sztucznych uwalniane są do środowiska, którym w tym przypadku jest pięknie wyglądający posiłek. Silikony takich właściwości nie mają – ponieważ z chemicznego punktu widzenia silikony nie są prostymi polimerami, nie mogą depolimeryzować. Są odporne na wysoką temperaturę, nie tracą po pewnym czasie swoich właściwości. Uwalniane z tworzyw sztucznych monomery są w większości znanymi karcynogenami, natomiast nie ma żadnego dowodu, żeby silikonowe akcesoria kuchenne ulegały podobnym procesom degradacji. Można więc uznać, że są zdecydowanie bezpieczniejsze dla zdrowia niż tworzywa sztuczne, że nawet nie wspomnę o tym, że łatwiejsze do utrzymania w czystości i po kilku użyciach nie tracą koloru.

Stal szlachetna – to trzeba przyznać – ma lepsze właściwości bakteriostatyczne niż silikon, jednak nawet najlepsza stal z czasem ulega mikrouszkodzeniom, które mogą powodować zwiększenie wydzielania szkodliwego w nadmiarze żelaza lub jego związków. Silikon nie ulega rozkładowi, a nawet w przypadku uszkodzenia powierzchni nie może wydzielać innych związków – akcesoria silikonowe są zbudowane na wskroś z silikonu, więc nie mogą wydzielać żadnych innych substancji chemicznych – są bierne chemicznie, więc nie ulegają reakcjom utlenienia, są też niewrażliwe na organiczne kwasy i detergenty. Jeśli natomiast porównać je z akcesoriami chromowanymi, przepaść ta staje się jeszcze większa, ponieważ chrom jest metalem toksycznym dla człowieka, a w dodatku aby pokryć cokolwiek warstwą chromu, najpierw akcesoria kuchenne galwanizuje się jonami miedzi, która jest jeszcze bardziej szkodliwa. Silikon znów więc wygrywa.

Nie jest oczywiście tak, że silikonowe akcesoria kuchenne to ideały: czasem są ciężkie, czasem kuleje ergonomia kształtu – to jednak zwykle wina projektu, a nie samego materiału, który w kuchni sprawdza się idealnie. Aby jednak mieć pewność, że wyrób jest całkowicie bezpieczny, należy korzystać jedynie z akcesoriów silikonowych znanych marek – odpowiedniej jakości surowiec gwarantuje powstanie dobrej jakości produktu, nie warto więc próbować zaoszczędzić kilku złotych, mogąc wybrać jeszcze lepsze akcesoria do kuchni.

Stopka autorska: przyjemnegotowanie.pl – praktyczne kuchenne akcesoria

 



Liczba komentarzy do artykułu: 1

  1. Miedz w takiej postaci nie jest toksyczna.Jest wręcz odwrotnie.Przez fakt
    wyparcia wielu domowych akcesoriów wykonanych z miedzi przez plastyki,ludzie maja jej chroniczny niedobór.
    Niedobór ten powoduje wiele schorzeń.Najbardziej widocznym objawem
    jej braku jest siwienie włosów .

Dodaj komentarz