Pizza – jaka jest najlepsza?

Planujesz wieczorny wypad z przyjaciółmi ? Jaki jest pierwszy pomysł, który przychodzi Ci do głowy ? Oczywiście, wypad na pizzę. W większości pizzerii można miło spędzić czas z przyjaciółmi i jednocześnie zjeść smaczną pizzę. Danie to, które jest bardzo proste w przyrządzeniu i jest serwowane przez większość lokali w mieście, w dalszym ciągu cieszy się ogromną popularnością. Pizza daje duże możliwości odnośnie wyboru składników – może być bogata, pełna różnych dodatków lub bardzo skromna. Uwielbiają ją dzieci, jak i dorośli. Jednak czy każda pizza jest tak samo dobra? Co powinna zawierać, aby podbić podniebienie i uwieść kubki smakowe?

Reklama

Pizza doskonała

Stolicą pizzy są Włochy-to w tym państwie robi się najlepszą i jedyną w swoim rodzaju pizzę, która ma niezapomniany smak. Jednak przez to, że również w Polsce pizza ma tak wielu fanów, w niejednym większym mieście można znaleźć lokale, które serwują wspaniałe i pachnące placki z wieloma dodatkami .Musimy pamiętać, że dobra pizza to wysokiej jakości ciasto, ręcznie wyrabiane i przygotowane z najlepszych składników: pełnoziarnistej mąki, soli, wody i ziół. Kolejny składnik to ser – ciągnąca się mozzarella, wyrazisty parmezan, czy pachnące sery pleśniowe sprawiają, że pizzę można jeść o każdej porze. Równie ważny jest sos pomidorowy, który powinien powstać z pachnących i świeżych pomidorów oraz ziół (bazylii, oregano czy rozmarynu). Pozostałe dodatki zależą już tylko od naszych preferencji smakowych. Ci, którzy nie mogą wyobrazić sobie pizzy bez mięsa, mają do wyboru różne jego rodzaje, do których należą m.in.: szynka, salami czy kurczak. Wegetarianie mają też szeroki wybór: począwszy od najbardziej klasycznej Margherity po wieloskładnikowe warzywne placki. Suszone pomidory, oliwki, kapary, szparagi czy tuńczyk należą do składników, które często można spotkać na pizzy.

Kiedy najlepiej jeść pizzę ?

Dla dbających o wagę pizza nie będzie dobrym daniem – niestety zawiera dużo kalorii. Jeden kawałek Margherity (100g) to aż 230 kalorii, z których większość to niestety puste węglowodany i tłuszcze nasycone. Być może zamiast tego rodzaju pizzy, lepiej zjeść taką z ciastem z mąki razowej lub żytniej, a zamiast tłustych serów dodać grillowanego kurczaka czy warzywa. Dostępność tego typu specjałów można sprawdzić na stronie http://www.entuzjascipizzy.pl/  Pamiętajmy, że powinniśmy unikać jedzenia pizzy późno w nocy oraz rano. Zwykła pizza nie dostarcza zbyt wielu składników odżywczych, a po jej zjedzeniu szybko będziemy odczuwać głód. Dlatego lepiej zdecydować się na nią jako obiad, ale przy tym wybrać taką, która skomponowana będzie z jak najzdrowszych składników, które dodadzą energii w ciągu dnia. Szukając dobrego lokalu, warto przejrzeć rankingi pizzerii w danym mieście, wpisując w przeglądarkę np. najlepsza pizza w Warszawie. Dzięki opinii innych osób, będziemy mieli większą pewność, że trafimy w dobre miejsce, które sprosta naszym oczekiwaniom. Zazwyczaj, najlepsze lokale w danym mieście przygotowują pizzę na oczach klienta, dzięki temu mamy większą gwarancję jakości. Również inaczej smakuje pizza wypiekana w specjalnych piecach opalanych drewnem niż ta odgrzewana w piekarniku. W poszukiwaniu  wysokiej jakości restauracji, korzystajmy ze  stron internetowych oraz blogów kulinarnych. Będą one nieocenioną pomocą.



Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz