Przyprawy które nie zrujnują Twojej wątroby

Rokrocznie Polacy zużywają coraz więcej dodatków spożywczych. Wzrost sprzedaży jest zauważalny zwłaszcza w sezonie grillowym. O ile standardowe ulepszacze smaku w proszku nie są zbyt zdrowe, to przy odrobinie chęci znajdziemy doskonałe, naturalne rozwiązania.

Reklama

ekstrakty przyprawKażdy szanujący się producent ekstraktów do żywności i dystrybutorzy świeżych przypraw uważnie śledzą nawyki żywieniowe swoich potencjalnych klientów. Według ośrodków badania opinii publicznej już połowa z nas używa codziennie przynajmniej jednego dodatku spożywczego. Mowa oczywiście o tych świadomie dosypywanych bądź dolewanych. Nie sposób zliczyć bowiem substancji pomocniczych w codzienne spożywanych produktach, zwłaszcza tych z niższej półki.

Jest jednak sposób aby choć trochę ograniczyć ilość substancji chemicznych, niekorzystnie wpływających na nasze zdrowie. Naturalnych przypraw można używać do zwykłych potraw oraz przy okazji organizowania barbecue. Warto także choć część z nich ususzyć, aby cieszyć się naturalnym smakiem również zimą. Wśród wymienianych najczęściej, jako posiadające walory zdrowotne, znajduje się szałwia. Oprócz właściwości odkażających przełyk, dobrze działa ponoć też na koncentrację.

Na zaszczytnym podium plasuje się również rozmaryn. Znawcy tematu zachwalają go przede wszystkim jako dodatek bakteriobójczy i zalecają dodawanie do jak największej ilości potraw. Świetnie komponuje się między innymi z kartoflami i cebulą. Ma także zbawienny wpływ na naszą pamięć. Trzecią lokatę chlubnego rankingu okupują ex aequo papryczki chili oraz kurkuma. Pierwsza przyspiesza wyraźnie metabolizm (nieraz za bardzo! – odradza się osobom z problemami gastrycznymi), natomiast jeden z symboli kuchni indyjskiej pomaga zwalczać infekcje, a niektórzy twierdzą nawet że aktywnie uczestniczy w hamowaniu zmian nowotworowych.

Jeśli nie masz czasu na eksperymentowanie ze zdrowymi przyprawami, wśród których poczesne miejsce zajmuje też cynamon oraz imbir, spróbuj polubić kuchnię indyjską (jej integralną częścią jest większość wymienionych wyżej dodatków). Należy ona do najlepszych na świecie i doskonale pomaga zachować dobrą kondycję i zgrabną sylwetkę. Europejczycy nie powinni jednak takich wyborów dokonywać nagle i odrzucać natychmiast dotychczasowych nawyków. Organizm przyzwyczajony do schabowego i kapusty musi mieć trochę czasu, aby przestawić się na danie rodem z południowej Azji.

Stopka autorska: producent ekstraktów do żywności – http://www.fermenta.pl/

VN:F [1.9.18_1163]
Ocena: 0.0/10 (liczba ocen: 0)


Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz