Włoska królowa polskiej gastronomii

Kariera pizzy na polskich stołach trwa w najlepsze i nic nie wskazuje na to byśmy mieli w najbliższym czasie ograniczać się w jej spożywaniu. Pomimo iż pizza jest uznawana za danie typu fast food, czyli niezdrowe i wysokokaloryczne, niewielu z nas jest w stanie oprzeć się smakowi podpieczonego, ciągnącego się sera i chrupiących dodatków.

Reklama

Pizza przywędrowała do nas jak wiadomo z Włoch, gdzie w dziewiętnastowiecznym Neapolu powstał pierwszy chlebowy placek z pomidorami, oliwą i bazylią, podobno na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej (stąd pizza Margherita). Dużą rolę w popularyzowaniu tego smakołyka odegrała też kuchnia amerykańska. To właśnie Amerykanie przejęli od włoskich imigrantów przepis, do którego zaczęli dodawać rozmaite produkty, dobrze komponujące się z bazą, czyli wytrawnym plackiem i sosem pomidorowym z bazylią i oregano.

W czasach gdy spora część społeczeństwa ma poważny problem z nadwagą, a większość z nas jest notorycznie na diecie, coraz częściej pojawia się pytanie o to, czy w ogóle warto jeść pizzę. Oczywiście, można sobie na nią pozwalać i to nawet dość często, ale pod warunkiem, że będzie zrobiona z dobrych jakościowo składników i według tradycyjnej receptury, czyli bez tłustego żółtego sera, tylko ze znacznie chudszą mozzarellą. Coraz większa liczba Polaków, chcących mieć pewność, że wiedzą co jedzą, decyduje się na domowy wypiek pizzy, co jest naprawdę łatwe, a przy tym niedrogie. W końcu pizzę pierwotnie najczęściej spożywali ludzie o dość niskim statusie majątkowym, których stać było tylko na najtańsze składniki. Pizza jest idealnym rozwiązaniem, jeśli chcemy ugotować coś szybko i naprawdę smacznie.

Specjalnie dla osób na restrykcyjnych dietach, oraz wielbicieli zdrowego stylu życia powstają nowoczesne, zdrowe warianty pizzy, pieczonej na cieście z mąki razowej. Niestety nie nie każda pizzeria ma zdrowsze dania w swojej ofercie, a znalezienie takiej restauracji jest naprawdę trudne, zwłaszcza w mniejszych miejscowościach. Wśród zdrowych wersji są pizze wegetariańskie, a nawet wegańskie, z dużą ilością świeżych warzyw takich jak papryka, pomidory, szpinak, rukola, czosnek i wiele innych. Również warianty dla mięsożerców stają się coraz zdrowsze, zwłaszcza te z owocami morza i chudym mięsem kurczaka, które sprawiają, że czujemy się syci naprawdę długo.

A co z tradycyjnym polsko-amerykańskim wariantem, czyli pizzą na grubym drożdżowym spodzie ze spora ilością szynki, boczku i żółtego sera? Nawet na taką przyjemność możemy się skusić od czasu do czasu, na przykład w ramach świętowania ważnej okazji, ponieważ nic nie dorównuje smacznemu połączeniu aromatycznych przypraw, wonnego drożdżowego spodu i serowo-miesnego aromatu. Nie warto sobie odmawiać takiej przyjemności.

Stopka autorska: Pizza – http://www.pizzazakole.pl

VN:F [1.9.18_1163]
Ocena: 10.0/10 (liczba ocen: 1)


Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz