Gdzie jest wykorzystywana kuchnia molekularna?

Obecnie metody gotowania takie jak kuchnia molekularna niezwykle często zaliczane są do sposobów, dzięki którym możemy utrzymać zdrową dietę. Zdrowa dieta jest bardzo ważna w życiu każdego człowieka, to właśnie od niej najbardziej zależy nasze zdrowie, kondycja a nawet cera.

Reklama

Jednym z najważniejszych posiłków o których zapominamy a które daje nam najwięcej energii na cały dzień to właśnie śniadanie. W dzisiejszych czasach spora ilość z nas cierpi na nadwagę i otyłość, to poważny problem dla społeczeństwa aby temu zapobiegać starajmy się odżywiać zdrowo i lekko. Jednak obiad jest bardzo istotny, dlatego szukamy sposobów na jego przygotowanie tak, aby bez problemu ugotować zdrowe i jednocześnie smaczne posiłki.

Kuchnia molekularna to najprościej mówiąc nauka połączona z gotowaniem. Wykorzystuje się naukę do tego aby gotować nie tylko smaczniej, ale przede wszystkim szybciej i bez utraty składników mineralnych. Na co dzień bowiem musimy odżywiać się bardzo różnorodnie, aby zachować zdrowie i dobry wygląd jak najdłużej. Pamiętajmy o owocach i warzywach które są źródłem wielu potrzebnych witamin, są smaczne i do tego mało kaloryczne. Starajmy się unikać tłustego mięsa, jedzmy chudy drób i inne mięsa, jeżeli to możliwe pieczmy go, grillujmy czy gotujmy na parze bez użycia tłuszczu. Jednak to właśnie odmienne sposoby gotowania są tym, czym przede wszystkim charakteryzuje się kuchnia molekularna. Celem zajmujących się nią osób jest przede wszystkim uzyskanie jak najbardziej wyraźnego smaku.

Nie dziwi więc fakt, że jedzenie bardz0o często przyjmuje w niej formy, których się nie spodziewamy. Na przykład soki owocowe podawane są w postaci drobnych kuleczek przypominających wyglądem raczej kawior niż sok. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu specjalnej metody do ich przygotowania. Ten proces nosi nazwę steryfikacji i jest jednym z wielu, jakie stosowane są w tej kuchni. Na pewno nigdzie indziej nie spotkamy się z tak nietypowymi metodami przyrządzania potraw, dzięki czemu nie tylko smakują one lepiej, ale także wyglądają niezwykle interesująco.

Stopka autorska: http://kuchniasv.pl – kuchnia molekularna

VN:F [1.9.18_1163]
Ocena: 0.0/10 (liczba ocen: 0)


Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz