Jak prawidłowo jeść sushi?

Sushi zawróciło w głowie wielu Polakom. Jak grzyby (mun?) po deszczu wyrastają nowe restauracje serwujące dalekowschodnie przysmaki, w tym właśnie sushi. Jeżeli jeszcze nie miałeś okazji zakosztować tego specjału, wtedy na początek warto wiedzieć, jak go jeść, ponieważ wcale nie jest to takie proste, jak na pierwszy rzut oka może się wydawać.

Reklama

Sushi oferowane jest w różnych wariantach – opiera się głównie na specjalnym klejącym się ryżu wraz z surowymi dodatkami, w tym wodorostami morskimi nori, owocami morza, rybami, kawałkami warzyw czy grzybów. Najbardziej popularne sushi to maki, które mają okrągły kształt. Sushi podłużne, które zwykle przykryte jest kawałkiem łososia, to nigiri. Oprócz nich wyróżnia się jeszcze wiele innych typów sushi, które są też dzielone ze względu na wielkość czy sposób przygotowania.

Palcami lub pałeczkami

W restauracjach do sushi podawane są drewniane pałeczki. Nie każdy jednak ma opanowane ich użycie w stopniu perfekcyjnym, dlatego mamy dobrą wiadomość – sushi jak najbardziej można jeść palcami i jest to tradycyjny japoński sposób spożywania tej potrawy. Pałeczki głównie rozpowszechnione są w kuchniach zachodnich, dlatego warto pamiętać, że ich użycie tak naprawdę nie jest obowiązkowe.

Kawałek sushi powinno się zawsze zjadać w całości i nie zostawiać połówki na talerzu. Wtedy można w pełni poczuć smak potrawy. Oczywiście, gdy nie można wziąć całości do ust, wtedy można ugryźć tylko połowę – jest to uważane w tradycyjnych środowiskach za niegrzeczność, ale nie otrzyma się za to wilczego biletu w restauracji.

Sos sojowy, wasabi, imbir

Do zamówionego sushi dostaje się też dodatki – jest to sos sojowy, wasabi oraz marynowany imbir. Jak ich używać? Sos sojowy należy wylać na spodeczek i można dodać do niego odrobinę wasabi – to ostry chrzan, dlatego z ilością nie powinno się przesadzać. Sos z wasabi będzie bardziej pikantny niż solo. Nie należy za bardzo zmoczyć ryżu, bo kawałek może się rozkleić. Wasabi można także nakładać na ryż.

Również w restauracji otrzyma się imbir marynowany. Jest on przeznaczony do przegryzania pomiędzy różnymi typami sushi. Ma za zadanie oczyścić kubki smakowe i w ten sposób jeszcze pełniej czuć smak potrawy. Imbir można też nakładać na sushi, co sprawia, że jego smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty. Do sushi podaje się zwykle zieloną herbatę.

Oczywiście, zaprezentowane zasady są stosowane głównie w europejskich restauracjach serwujących sushi. Z nieco innymi można spotkać się w Japonii, gdzie są one bardziej restrykcyjne. Nie stosuje się tam także określonych połączeń smakowych u nas popularnych. Życzymy smacznej przygody z sushi!

Stopka autorska: na stronie  www.orientdeco.pl można kupić zestawy do samodzielnego przygotowania sushi.

VN:F [1.9.18_1163]
Ocena: 0.0/10 (liczba ocen: 0)


Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz