Przepis na… ryż z jajkiem

Dobre za drobne, czyli proste danie, które można przygotować minimalnym nakładem sił i środków. Przepis na ryż z jajkiem powinien znaleźć się w głowie każdego, kto kiedykolwiek będzie gotował.

Reklama


Być może tego nie wiecie, ale przepis na ryż z jajkiem to pomysł, który dotarł do nas z Chin. To właśnie tamtejsi kucharze do mistrzostwa doprowadzili sztukę gotowania z użyciem minimalnej ilości składników, za to maksymalnie wykorzystując to, co można znaleźć w kuchni.

Ryż z jajkiem: tania chińszczyzna

Ryż z jajkiem: dobry na przekąskę

Pamiętajcie, że to nie jest danie, które chcielibyście podać jako główne w czasie rodzinnego obiadu, kolacji albo imienin. Raczej szybka przekąska, coś co możecie zrobić, kiedy macie pustą lodówkę, a ochota do wyjścia po zakupy jest równie niska, jak temperatura w styczniu.

Z drugiej strony dobrze przyrządzony ryż z jajkiem może być ciekawym starterem lub przekąską w czasie mniej zobowiązującego spotkania. Raczej nie na randce, ale na imprezie dla znajomych? Czemu nie?

Danie tanie, nawet tańsze

Tyle, co być może. Na pewno przygotowanie tego dania nie będzie was dużo kosztowało. Przepis na ryż z jajkiem zakłada bowiem wykorzystanie przede wszystkim tego, co znajduje się w domu prawie zawsze. Czyli ryżu, jajek i cebuli.

Przepis na ryż z jajkiem: naprawdę prosty

Koszt przyrządzenia takiego dania dla dwóch osób może się zamknąć w oszałamiającej kwocie dwóch złotych. A nawet mniej, jeśli się postaracie. Czy to znaczy, że jest to danie mało smaczne albo prymitywne? W żadnym wypadku.

Kontrowersje wokół przygotowania

Wśród znanych nawet kucharzy trwają wręcz spory o to, jak je najlepiej przygotować. Brytyjski dziennik The Guardian na przykład cytuje trzech różnych mistrzów chińskiej kuchni, z których każdy ma inny sposób na mieszanie ryżu i jajka. O gotowaniu i smażeniu ryżu nie wspominając. Jednym słowem: przepis na ryż z jajkiem może się wydawać prosty, ale jego realizacja jest sztuką.

Weźmy choćby kwestię chłodzenia ryżu. Niektórzy sugerują, żeby zalewać go wodą. Inni – że wystarczy zostawić na jakiś czas w temperaturze pokojowej. A inni, bardziej radykalni, uważają, że trzeba koniecznie włożyć go do lodówki. Nie musi być zamrożony, wystarczy że będzie schłodzony.

Gotujemy?

A jak to się robi?

Najpierw ugotujcie ryż. Ugotowany schłodźcie. Jeśli tego nie zrobicie, może się lepić. A w tym daniu każde ziarnko powinno być osobno. Dlatego pilnujcie garnka dobrze – żeby nie przegapić najważniejszego momentu.

Potem – podgrzejcie olej. Najlepiej na dużej patelni. Ogień ma być duży, z oleju ma lecieć dym. Pamiętajcie, im bardziej rozgrzana patelnia, tym lepiej! Kiedy tak się stanie, dodajcie ryżu. Drewnianą łyżką rozdzielcie wszystkie ziarenka, a potem podrzucajcie, żeby dobrze wymieszało się z olejem.

Kiedy ryż wymiesza się z olejem jak należy, możecie zacząć dodawać jajka. Ale uwaga! Są dwie szkoły, jak to zrobić. Pierwsza zakłada po prostu wbicie jajek na patelnię i ich rozmieszanie z ryżem. Druga sugeruje, że lepiej jest najpierw wymieszać jajka w osobnym garnuszku, tak żeby uzyskać płyn o mniej więcej równym zabarwieniu.

Jeśli wybierzecie drugą opcję, wlejcie na patelnię wymieszane jajka z garnuszka. Potem wszystko wymieszajcie. W tym miejscu przypomnijcie sobie te słowa: ruchy mają być gwałtowne, silne i pewne. Tak, żeby ryż połączył się trwale z rozmieszanym jajkiem.

Kiedy tak się stanie, możecie przez chwilę gotować mieszaninę. Dopóty, dopóki nie zacznie skwierczeć.

Wtedy dodajcie cebulki i… możecie rozdzielać na talerze. Prosto i skutecznie. A dodatki? Chińszczyzny nie je się z ozdobnymi dodatkami. Po prostu nabiera się pałeczkami z miski i wcina, ile wlezie. Właśnie wtedy ryż z jajkiem jest najlepszy.

Co będzie potrzebne?

3 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych
0,5 kg ryżu, najlepiej długoziarnistego
2 jaja
pół łyżeczki soli
2 cebulki

Ile czasu zajmie przygotowanie ryżu z jajkiem? To zależy od ryżu. Do czasu potrzebnego na jego ugotowanie dodajcie 10 minut i gotowe. Smacznego!

VN:F [1.9.18_1163]
Ocena: 6.0/10 (liczba ocen: 3)


Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz