Każdy z nas ma swoje ulubione przepisy kulinarne. Czasem powstały one w wyniku urzeczywistnienia własnych pomysłów, a innym razem z eksperymentów na poleconych przepisach. Jednak mało kto zastanawia się z jakich elementów powinna składać się dobrze napisana receptura na potrawę.
Nowoczesne przepisy kulinarne są zazwyczaj ułożone według następującego schematu:
- nazwa potrawy z krótkim komentarzem
- lista składników wraz z podaniem ich ilości, czasem specjalne wyposażenie niezbędne do przygotowywania potrawy
- szczegółowy opis czynności prowadzących do otrzymania potrawy, wraz z podaniem czasu i temperatury niektórych działań, np. obróbki termicznej
- sposób podania potrawy
- informacje dodatkowe, w rodzaju zamienników niektórych składników, kosztu czy szczegółowej tabeli wartości odżywczych.
Dodatkowo w dobie komputerowej wymiany informacji przepisy wzbogaciły się o fotografie oraz filmy instruktażowe. Oprócz tradycyjnych książek kucharskich, dzisiejsza gospodyni lub gospodarz mają do dyspozycji również liczne strony internetowe oraz programy telewizyjne o tematyce kulinarnej.
Wraz z zwiększeniem się różnorodności produktów spożywczych w naszym krajowym handlu detalicznym, wzrosły też apetyty Polaków na kulinarne eksperymenty. Internauci przemierzają szeregi stron w poszukiwaniu tego jednego oryginalnego przepisu. Pomysły na przepisy wydają się nie mieć końca. Fantazja w kuchni stała się nasza nową cechą narodową. Wszystkim czytelnikom życzymy sukcesów w prywatnych eksperymentach smakowych.
Stopka autorska: przepisy kulinarne – http://www.kulinarnawyspa.pl
Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!