Dieta, która wspiera układ odpornościowy

Zdrowy i silny organizm jest w stanie doskonale radzić sobie z infekcjami i wirusami. Niestety, wielu z nas ma problemy z utrzymaniem naturalnej odporności organizmu na wysokim poziomie. Co zrobić, gdy nasz układ immunologiczny zaczyna odmawiać posłuszeństwa? Jak wzmocnić swa odporność? Wbrew pozorom nie jest to trudne zadanie, a wprowadzenie małych zmian w sposobie odżywiania się może przynieść wiele wspaniałych rezultatów. Jakie produkty powinna zatem uwzględniać dieta? Truskawki i cytrusy zajmują tu bardzo ważne miejsce. Dlaczego? Bo są one doskonałymi źródłami witaminy C – wyjątkowo cennej dla układu odpornościowego. Beta-karoten, który w organizmie zmienia się w witaminę A, również pomaga wzmocnić układ immunologiczny.

Znaleźć go można w owocach i warzywach, takich jak: marchew, kabaczek, morela czy brzoskwinia. Mogą się one stać cennymi dodatkami w codziennym menu. Dla zachowania dobrego stanu zdrowia i wysokiej odporności organizmu ważna jest też witamina E, znajdująca się w oliwkach, oleju sezamowym oraz w ziarnach pszenicy. Z minerałów najważniejszym wydaje się być cynk, którego doskonałymi źródłami są ryby morskie oraz pestki dyni. Dobrym źródłem cynku jest również pszenica, fasola oraz drób. Dieta, która ma wzmocnić naturalną odporność organizmu powinna też uwzględniać obecność takich produktów, jak czosnek czy orzechy brazylijskie. Ich cennym składnikiem jest selen.

O diecie z perspektywy zdrowia przeczytasz też na blogu AM24.pl.

Dla układu immunologicznego zbawieniem mogą się okazać także zioła. Aloes, algi oraz oset mleczny mogą skutecznie pomóc w zachowaniu dobrej formy. Cennym dodatkiem jest również herbatka z pokrzywy, która nie tylko dodaje wiele energii, ale i dostarcza do organizmu wielu cennych składników mineralnych. W walce z wirusami świetnie sprawdzają się też niektóre przyprawy. Czosnek i cebula są już doskonale znane jako pogromcy bakterii i wirusów, warto jednak sięgnąć i po takie rośliny przyprawowe, jak szczypiorek czy oregano. Unikanie alkoholu oraz cukru to kolejna ważna sprawa, o której w trakcie stosowania diety wzmacniającej organizm również należy pamiętać.

Dobrze zbilansowana dieta pozwala na zachowanie nie rzadsze przeziębienia czy w ogóle ich brak, ale również na całościową pracę organizmu. Warto więc wprowadzić do jadłospisu więcej warzyw i owoców, bo zwykle brak ich przyczynia się do niedoborów witamin i minerałów.

Stopka autorska: O diecie z perspektywy zdrowia przeczytasz też na blogu AM24.pl. – http://www.am24.pl/category/dieta/

VN:F [1.9.18_1163]
Ocena: 0.0/10 (liczba ocen: 0)


Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz