Suszone warzywa i owoce w Twojej diecie

Warzywa i owoce to jeden z najcenniejszych surowców w naszej kuchni. Mnóstwo kolorów, aromatów i przede wszystkim fantastycznych właściwości odżywczych to nie jedyne zalety tych surowców. Warzywa i owoce można w bardzo łatwy sposób przetwarzać i przechowywać tak, aby w dalszym ciągu kusiły smakiem i dużą ilością witamin oraz minerałów.

Suszone warzywa i owoce w polskiej kuchni

W naszym klimacie niewiele jest roślin, które po zebraniu pozostają świeże i smaczne przez długi czas. Najczęściej dość szybko tracą swoje najcenniejsze właściwości odżywcze i walory smakowe. Warto zatem pomyśleć o równie dla nich dobrej alternatywnie – suszonych warzywach i owocach.

W polskiej kuchni mnóstwo jest potraw, które wręcz wymagają dodatków suszu warzywnego czy owocowego. Mało kto potrafi sobie dziś wyobrazić świąteczny bigos bez suszonej śliwki czy kolację wigilijną bez kompotu z suszu. Również wszelkiego rodzaju wywary, sosy i zupy nie obejdą się bez dobrego jakościowo i naturalnego wkładu z suszonych warzyw.

Co można suszyć, a co się nie nadaje?

Teoretycznie procesowi suszenia można poddać wszystkie znane nam warzywa i owoce. Problem polega na tym, że nie zawsze uzyskamy satysfakcjonujący nas produkt pełen wartości odżywczych, a przy tym smaczny i aromatyczny.

Z pewnością warto suszyć banany, jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie, śliwki czy winogrona. Jeśli chodzi o warzywa to rewelacyjny susz powstaje z marchwi, korzenia pietruszki, rabarbaru, pora, selera czy z buraków. Nie warto jednak poddawać dehydratacji ogórków, ziemniaków, arbuzów, melonów, truskawek czy jagód. Z racji zbyt dużej ilości wody w tych produktach uzyskany susz będzie nie tylko kiepskiej jakości, ale również pozbawiony wielu cennych minerałów i witamin, a w tym witaminy C, która bardzo łatwo ulega rozkładowi nawet podczas gotowania czy długiego przechowywania.

Suszenie warzyw i owoców

Samodzielne przygotowywanie suszu z warzyw i owoców ma bez wątpienia bardzo wiele zalet. Nie ulega wątpliwości, że jest znacznie bardziej czasochłonne niż kupowanie gotowych produktów prosto ze sklepowej półki, ale z pewnością pomaga przygotować pełnowartościowy i smaczny produkt najwyższej jakości.

Suszone warzywa i owoce przygotowane samodzielnie w suszarce elektrycznej lub w piekarniku z termoobiegiem są pozbawione konserwantów i sztucznego cukru, nie zawierają polepszaczy smaków i sztucznych aromatów, a poza tym są rewelacyjna alternatywą dla słodyczy i niezdrowych przekąsek. Bez wątpienia warto mieć zawsze przy sobie suszone warzywa lub owoce.

Artykuł powstał we współpracy ze Spółką suszarniczą Ogrodnik S.A.



Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz