Warzywa i owoce to jeden z najcenniejszych surowców w naszej kuchni. Mnóstwo kolorów, aromatów i przede wszystkim fantastycznych właściwości odżywczych to nie jedyne zalety tych surowców. Warzywa i owoce można w bardzo łatwy sposób przetwarzać i przechowywać tak, aby w dalszym ciągu kusiły smakiem i dużą ilością witamin oraz minerałów.
Suszone warzywa i owoce w polskiej kuchni
W naszym klimacie niewiele jest roślin, które po zebraniu pozostają świeże i smaczne przez długi czas. Najczęściej dość szybko tracą swoje najcenniejsze właściwości odżywcze i walory smakowe. Warto zatem pomyśleć o równie dla nich dobrej alternatywnie – suszonych warzywach i owocach.
W polskiej kuchni mnóstwo jest potraw, które wręcz wymagają dodatków suszu warzywnego czy owocowego. Mało kto potrafi sobie dziś wyobrazić świąteczny bigos bez suszonej śliwki czy kolację wigilijną bez kompotu z suszu. Również wszelkiego rodzaju wywary, sosy i zupy nie obejdą się bez dobrego jakościowo i naturalnego wkładu z suszonych warzyw.
Co można suszyć, a co się nie nadaje?
Teoretycznie procesowi suszenia można poddać wszystkie znane nam warzywa i owoce. Problem polega na tym, że nie zawsze uzyskamy satysfakcjonujący nas produkt pełen wartości odżywczych, a przy tym smaczny i aromatyczny.
Z pewnością warto suszyć banany, jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie, śliwki czy winogrona. Jeśli chodzi o warzywa to rewelacyjny susz powstaje z marchwi, korzenia pietruszki, rabarbaru, pora, selera czy z buraków. Nie warto jednak poddawać dehydratacji ogórków, ziemniaków, arbuzów, melonów, truskawek czy jagód. Z racji zbyt dużej ilości wody w tych produktach uzyskany susz będzie nie tylko kiepskiej jakości, ale również pozbawiony wielu cennych minerałów i witamin, a w tym witaminy C, która bardzo łatwo ulega rozkładowi nawet podczas gotowania czy długiego przechowywania.
Suszenie warzyw i owoców
Samodzielne przygotowywanie suszu z warzyw i owoców ma bez wątpienia bardzo wiele zalet. Nie ulega wątpliwości, że jest znacznie bardziej czasochłonne niż kupowanie gotowych produktów prosto ze sklepowej półki, ale z pewnością pomaga przygotować pełnowartościowy i smaczny produkt najwyższej jakości.
Suszone warzywa i owoce przygotowane samodzielnie w suszarce elektrycznej lub w piekarniku z termoobiegiem są pozbawione konserwantów i sztucznego cukru, nie zawierają polepszaczy smaków i sztucznych aromatów, a poza tym są rewelacyjna alternatywą dla słodyczy i niezdrowych przekąsek. Bez wątpienia warto mieć zawsze przy sobie suszone warzywa lub owoce.
Artykuł powstał we współpracy ze Spółką suszarniczą Ogrodnik S.A.
Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!