Do serca klienta nie tylko przez żołądek

Nowoczesne lokale gastronomiczne, czyli mówiąc zwyczajnie – restauracje i podobne miejsca, muszą ostro walczyć o każdego klienta i samo dobre jedzenie może nie wystarczyć. Ważny jest też sposób podania oraz wystroju każdego lokalu. Bywa to kwestia naprawdę bardzo mocno złożona.

Podanie rozszerzone

Zdefiniujmy sobie najpierw, co mamy na myśli, kiedy mówimy o formie podania, bo talerze jest tutaj tylko jedna z rzeczy, o które trzeba zadbać. Bez wchodzenia za głęboko w szczegóły, odniesiemy się tutaj do teorii produktu, jaka funkcjonuje w marketingu, czyli do identyfikowania go przez jego rdzeń, rozszerzenie i otoczenie rozumiane jako dodatek nie bedący bezpośrednio produktem.

Przebywanie w restauracji, pubie czy nawet barze jest doznaniem dla wszystkich zmysłów, więc otaczać klienta powinien odpowiedni zapach, właściwa kolorystyka oraz stylizacja, która miała realnie coś do zaproponowania. Może to być stylistyka loftowa z meblami loftowymi, a może to być też coś całkowicie rustykalnego. Wszystko zależy od właścicieli lokalu i ich pomysłu. Tego elementu nie należy bagatelizować, gdyż sztuczki i wiedza działają w dużej mierze, ale są one warunkiem koniecznym sukcesu, nie warunkiem wystarczającym.

Mebel to podstawa

Zacząć zawsze należy od mebla, co wcale nie jest takie intuicyjne, ponieważ sporo osób jest przekonana, że lepiej zacząć od sali. Naszą zasadą musi być tutaj dbanie najpierw o rzeczy, które są bliżej klienta. Zbytnie dbanie o koszty w tym momencie może być pułapką, bo nieosiągnięcie zaplanowanego efektu nie jest zmniejszeniem efektywności inwestycji, ale po prostu zmarnowaniem czasu i środków.

Meble loftowe to przykład, który już przywołaliśmy i pociągniemy go nawet nie dlatego, że obecnie świat mody fascynuje się meblami loftowymi, ale dlatego, że są one na tyle unikalne, że łatwo tłumaczyć indywidualizm wnętrza na ich podstawie. W tej chwili ograniczamy wnętrze do samego mebla, ponieważ w czasie oczekiwania na posiłek gość jest skupiony na swoim towarzystwie, a w czasie posiłku i na towarzystwie, i na swoim bezpośrednim otoczeniu. Stół czy krzesła będą dla niego większością przestrzeni.

W bezpośredniej bliskości

Wagę, jaką mają meble loftowe czy dowolne inne meble wyraziste, an pewno już rozumiemy, ale należy przyłożyć odpowiednia wagę do ich dekoracji. Nie powinna ona przytłaczać naszego mebla, bo jeśli położymy wielki obrus zakrywający jego całość, właściwie pozbędziemy się jakiegokolwiek efektu i stracimy wielką okazję na zaprezentowanie czegokolwiek. Jest to krok ku przeciętności, a ona zabija biznes gastronomiczny. Ozdoba musi rozszerzać mebel.

Dopiero w tym momencie można popatrzeć trochę szerzej i zauważyć, że mebel nie stoi w pustce, ale chociażby na podłodze. To podłoga musi być dopasowana do mebla, o czym przekonują się restauratorzy wymieniający meble w tych samych wnętrzach. Ich lokal nie zostaje odmieniony, a jeśli wymienia się meble, wtedy odmianę czuć, chociaż tylko z meblami loftowymi można zachować spójność stylu, jeśli reszta była odpowiednio skomponowana.

Źródło: GranDesigNature – meble loftowe



Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz