Jak uprawiać borówkę amerykańską na działce?

Jagoda amerykańska, nazywana też borówką wysoką lub borówką amerykańską (łac. nazwa: Vaccinium corymbosum) zaliczana jest do rodziny roślin wrzosowatych, podobnie jak ozdobne różaneczniki, azalie i wrzosy. Ale borówek nie uprawia się dla ozdoby. Jej jagody są uważane za bardzo smaczne. Nadają się zarówno do spożycia na surowo jak i na przetwory i mrożonki. W handlu jagody te są niestety również drogie. Amatorska hodowla borówek we własnym ogrodzie staje się więc sposobem na tańsze pozyskanie tych owoców.

Reklama

borówka amerykańskaGospodarstwa zajmujące się uprawą borówki wysokiej dziś rozrzucone są po całym świecie. Chociaż najpotężniejszym producentem są Stany Zjednoczone, to znajdziemy je też na terenie Australii i Japonii. Gospodarstw zajmujących się uprawą borówki wysokiej nie brakuje też oczywiście w Europie. Do Polski sprowadzono tę roślinę w latach 70-tych poprzedniego wieku. Klimat panujący w naszym kraju sprzyja uprawianiu tej długowiecznej rośliny. Dzięki temu dzisiaj Polska ma najwięcej plantacji jagody amerykańskiej w Europie i eksportujemy jej owoce do wielu sąsiadujących państw.

Owoce borówki wysokiej oprócz powszechnie znanych walorów smakowych, wykazują również wiele cech prozdrowotnych. Te słodkie w smaku, soczyste jagody są niskokaloryczne i doskonale regulują trawienie. Wyróżniają się wysoką zawartością kwasów i soli mineralnych oraz witamin. Spożywanie surowych owoców borówki nie tylko pozwala na zachowanie młodości, ale również zapobiega chorobom cywilizacyjnym.

Jagoda amerykańska to krzew dorastający do 2 m wysokości. Jej ozdobą są, pojawiające się w maju i czerwcu, białe kwiatki, a jesienią, przebarwiające się na czerwono, liście. krzewy te owocują, w zależności od odmiany, od początku lipca do końca września. Aby cieszyć się przez ten cały okres owocami, warto posadzić w ogrodzie różne odmiany, dojrzewające kolejno po sobie. Z roku na rok plonowanie krzewów powinno być coraz obfitsze, a po wejściu w pełnię owocowania, czyli tak około 5-go roku po posadzeniu, plon powinien dojść do 3, a nawet 4 kg z jednego krzewu. Aby jednak roślina owocowała tak obficie, trzeba zaspokoić jej wymagania uprawowe, które wcale nie są małe.

Borówki lubią miejsca jasne i zaciszne z lekką, przepuszczalną i próchniczną glebą, o kwaśnym odczynie. Krzewy najlepiej sadzić wczesną jesienią, w dołki o średnicy ok. 1 m. Zwłaszcza w pierwszym roku uprawy trzeba zadbać o należyte nawodnienie (ale nie zalewanie) oraz nawożenie młodego jagodnika. Borówka jest wrażliwa na niedostatki azotu, ale też trzeba uważać aby jej nie przenawozić. Można używać gotowe mieszanki nawozowe przeznaczone właśnie dla tych roślin, które jednocześnie odpowiednio obniżą pH gleby. Wówczas wystarczy zastosować się do instrukcji podanej na opakowaniu nawozu do borówek.

Stopka autorska: Borówki – http://poradnikogrodniczy.pl/borowka.php

VN:F [1.9.18_1163]
Ocena: 0.0/10 (liczba ocen: 0)


Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz