Żywienie maluszka ma ogromny wpływ na jego rozwój, dlatego tak ważne jest, by zadbać o jego prawidłową dietę. Obok czterech podstawowych posiłków, jak śniadanie, zupa, obiad i kolacja nie może również zabraknąć zdrowej przekąski w postaci słodkiego deserku. I bynajmniej nie może to być batonik czy chipsy… Oto kilka propozycji na smaczne i zdrowe danie dla każdego malucha.
1. Mus owocowy – może z powodzeniem stanowić podwieczorek naszego maluszka. W zależności od dostępności owoców sezonowych oraz preferencji smakowych maluszka może samodzielnie przygotować smaczną przekąskę. Wystarczy tylko dokładnie umyć owoce (truskawki, maliny, jagody lub jabłka), jeśli trzeba – obrać je ze skórek, szypułek lub wypestkować i zmiksować w blenderze. Podawać w temperaturze pokojowej. Ma to znaczenie, jeśli np. owoce wcześniej przechowywaliśmy w lodówce i po wyciągnięciu z pewnością będą chłodne. Do tego deserku warto używać owoców sezonowych, ale jeśli takich nie mamy, nadadzą się też do tego owoce mrożone.
Kisiel owocowy – jest równie smaczny jak mus, ale ma inna konsystencję, co z pewnością spodoba się Twojemu maluszkowi. Dzieci najbardziej lubią kisiel z owoców leśnych, a więc malin, truskawek lub porzeczek. Lepiej też nie przygotowywać dziecku kisielu z torebki, lecz zrobić go samodzielnie w domu zagotowując owoce z wodą i dodając odrobinę żelatyny.
Kaszka kukurydziana – z pewnością posmakuje każdemu maluchowi, a przy tym będziemy pewni, że nasza pociecha zjadła pożywny i zdrowy posiłek. Można ją podawać już kilkumiesięcznym dzieciom. Dla urozmaicenia i zmiany smaku można też polać ją musem owocowym.
Kaszka ryżowa z owocami – to pożywny a zarazem lekkostrawny posiłek, który można serwować już niemowlakowi. Do kaszki można dodać sezonowe owoce – brzoskwinie, truskawki, maliny, jagody, jabłka oraz banany.
Kasza manna – można ją przygotować zarówno na mleku, jak i wodzie. By była pożywniejsza warto dodać do niej troszeczkę masła, żółtko jaja oraz lekko dosłodzić do smaku. Na wierzch kaszki warto też ułożyć pokrojone w kawałki owoce lub polać górę musem owocowym. Małym dzieciom podawać na ciepło, starszym – lekko schłodzone w lodówce.
Ryż na mleku z owocami – jest lekkostrawny a zarazem bardzo smaczny. Mleko nadaje mu smaku. Dodatkowo można, tak jak w przypadku kaszki manny, dodać do gotującego się ryżu łyżeczkę masła oraz wbić żółtko jajka.
Jabłka z marchewką i cukrem – to samo zdrowie a zarazem bardzo lubiane przez każdego malucha. Warto podawać je także dzieciom, które ząbkują, ponieważ starte na tarce owoce i warzywa nie będą stanowiły na dziecka wówczas problemu. Pamiętajmy też, że deserek warto dosłodzić, ale z umiarem, bo cukier w dużych ilościach nie jest zdrowy.
Pieczone jabłka z kaszką – jabłka to typowe, polskie owoce, których na szczęście mamy pod dostatkiem przez cały rok. Uprażone z odrobiną wody w garnku zyskają jeszcze lepszy smak niż surowe. Dodatkowo będą łatwiejsze do zjedzenia, bo nie będą wymagały gryzienia. A co najważniejsze – polubi je każdy malec. Taki deserek można podawać już kilkumiesięcznym dzieciom.
Jeśli chcemy zachęcić naszego małego niejadka do jedzenia warto też zadbać o odpowiednią atmosferę podczas jedzenia. Starajmy się karmić dziecko, gdy inni domownicy też spożywają posiłki. Do krzesełka możemy też przypiąć kolorowe zabawki, które umilą dziecku czas w trakcie jedzenia. Zabawki muszą jednak pochodzić ze sprawdzonego źródła, dlatego dobrze jest znaleźć sklep z oryginalnymi zabawkami, bo wówczas będziemy mieli pewność, że zabawki nie zawierają szkodliwych dla zdrowia dziecka substancji.
Stopka autorska: sklep z oryginalnymi zabawkami – http://fippo.pl/
Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!