Są szklanki do whisky, jest sam napój i jest nastrój. Tyle, że nie zawsze i nie wszędzie. Nie każda whisky jest taka sama i nie każda produkowana jest w taki sam sposób. Jakie są różnice?
Dla niektórych whisky to piekielny napój, którego do ust nie biorą pod żadnym pozorem. Inni lubią mieszać ten alkohol z innymi substancjami. Tych jest zdecydowanie więcej. Są jednak i tacy, dla których szklanka do whisky powinna zawierać tylko whisky. Niezależnie od tego, o kogo chodzi, ważne jest żeby wiedzieć, co się pije i dlaczego smakuje to tak, a nie inaczej.
Podział podstawowy
Najważniejszym ze wszystkich podziałów jest ten segregujący whisky na single malt i blended. O co chodzi? Whisky single malt produkowana jest w jednej destylarni, z wykorzystaniem jednego, określonego rodzaju ziarna. W większości przypadków taka whisky nosi nazwę destylarni, w której została wyprodukowana.
Może się zdarzyć, że whisky typu single malt będzie określona jako single cask. Co to oznacza? Tyle, że taka whisky pochodzić będzie z jednej beczki. To oczywiście rzecz dla koneserów, którzy za to, co zawierają szklanki do whisky są w stanie zapłacić bardzo dużo.
Jest jeszcze jeden podgatunek – whisky blended malt. O co chodzi? W tym przypadku mamy do czynienia z mieszanką trunków z różnych destylarni – ale zawsze będących whisky single malt.
Czas na trunek typu blended. Czym się wyróżnia? Zwykle zawiera whisky z różnych destylarni, która dodatkowo wzbogacana jest o specyficzny smak charakterystyczny dla danej marki. Zwykle więc nazwa takiego produktu nie oznacza nazwy destylarni. Jest albo znakiem handlowym albo nazwą producenta. Wyjątkiem jest irlandzka whiskey Jameson.
Burbon czy whiskey?
W zależności od tego, gdzie trunek jest produkowany, whisky może mieć różne nazwy. Ta najbardziej rozpoznawalna dotyczy alkoholu produkowanego w Wielkiej Brytanii, a konkretnie – w Szkocji. A whiskey?
Ta nazwa dotyczy trunków, które pochodzą z Irlandii. Zgodnie z prawem napój o nazwie „whiskey” musi powstawać na terenie Irlandii i być przechowywany w drewnianych beczkach przez okres nie krótszy niż trzy lata.
Mamy też burbon. To whisky produkowana w Stanach Zjednoczonych. Nazwa pochodzi od hrabstwa Bourbon w stanie Kentucky. Tak, jak w przypadku trunku irlandzkiego, także amerykańska whiskey jest opisana w przepisach. Te różnią się w zależności od stanu, ale kilka cech jest wspólnych. Przede wszystkim więc zawartość kukurydzy w ziarnie musi przekraczaj 51 proc. Zawartość alkoholu – mniejsza niż 80 proc., a w butelkach – 40 proc. Nie ma określonego minimalnego czasu przechowywania.
Drinki z whisky
Szklanki do whisky można napełniać samym trunkiem, co preferują smakosze. Można także sięgać po lód. Wtedy mamy do czynienia z whisky on the rocks. Niektórzy decydują się mieszać alkohol z innymi napojami. I wtedy mówimy o drinkach.
Przykładem może być bourbon lazer, który powstaje z pomieszania amerykańskiej whiskey z szampanem. Podaje się to z lodem. Z kolei powszechnie znana Old Fashioned to whisky z kostką cukru, angosturą i kilkoma kroplami wody.
Źródło: Gastrosilesia.pl
Brak komentarzy... bądź pierwszy, dodaj swój komentarz!